Džihadisti prete: ‘Imamo atomsku bombu, aktiviraćemo je u Londonu’

Fanatici iz Islamske države tvrde da su konstruisali takozvanu prljavu bombu, odnosno klasičnu eksplozivnu napravu s radioaktivnim dodatkom čiji je cilj da rasprši radijaciju i kontaminira veliki prostor s mnoštvom ljudi.

Militanti su se svojim navodnim novim oružjem pohvalili na društvenim mrežama, a jedan od hvalisavaca navodi da bi takva paklena naprava izazvala potpuni haos u Londonu, pišu Novosti.

Iako nije moguće potvrditi poseduju li zaista prljavu bombu, činjenica je da je u julu objavljeno da je iz prostorija Univerziteta u Mosulu, gradu je trenutno pod kontrolom ISIS-a, netragom nestalo 40 kilograma uranijuma.

Među radikalnim islamistima koji su se pohvalili ovom napravom je i britanski pirotehničar Hamajun Tarik, koji se džihadistima priključio još pre dve godine, a na Tviteru je pod svojim mudžahedinskim pseudonimom Muslim al-Britani napisao: ‘Eh da, Islamska država ima prljavu bombu. Našli smo nešto radioaktivnog materijala na Univerzitetu u Mosulu, o čemu je i Miror (britanski list) pisao. Sada nam predstoji da shvatimo šta su prljave bombe, kakve posledice izazivaju i šta bi se moglo dogoditi detoniramo li jednu na javnom mestu.’

U sledećim objavama Tarik je pisao o destrukciji Londona, ali mu je Tviter nakon toga ukinuo profil.

Ipak, Tviter nije toliko ekspeditivan u ukidanju terorističkih profila koliko su teroristi agilni u otvaranju novih pa su Tarikovi saborci iz ISIS-a nastavili da pišu o prljavoj bombi.

“Možemo potvrditi da je Islamska država napravila prljavu bombu od radioaktivnog materijala s mosulskog univerziteta. Mašala!”, napisao je jedan džihadista.

Nakon krađe spomenutih 40 kilograma uranijuma u Mosulu, irački ambasador pri Ujedinjenim nacijama poslao je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu u kojem ga je upozorio da su uranijum oteli teroristi i da je od ukradene količine moguće konstruisati oružje za masovno uništenje.