Borbena ekstremistička organizacija Islamska država noćas je objavila novu pretnju da će ubiti zarobljenog jordanskog pilota u poruci koju je pročitao drugi njihov talac - japanski novinar Kendži Goto, preneo je američki centar za nadzor islamističkih sajtova.

Goto je pročitao da će jordanski pilot biti ubijen ako se danas do zalaska sunca iz zatvora u Jordanu ne oslobodi iračka zatvorenica Sadžida al-Rišavi, koju će zameniti za njega.

To je drugi ultimatum koji je Islamska država uputila za dva dana. Forma je ista kao i prvi put, objavljena je fotografija japanskog taoca Gotoa i njegov glas koji čita tekst.

Juče je istekao prvi ultimatum, kada su ekstremisti isto tražili oslobađanje Iračanke u zamenu za japanskog novinara.

Jordanska vlada juče je saopštila da je spremna da oslobodi iračku zatvorenicu, osuđenu na smrt zbog umešanosti u niz teroristričkih napada 2005. godine u Amanu, ali u zamenu za svog zarobljenog pilota.
Pripadnici Islamske države međutim nude da je razmene za japanskog novinara.

Japanska vlada je procenila da je glas koji se čuje u novoj poruci najverovatnije zaista glas taoca Kendžija Gotoa.

Japan je kao i ranije zatražio saradnju Jordana u ovom slučaju, ali takođe i pomoć Turske i drugih zemalja.

Tokio pokušava da ubedi jordansku vladu da spase svog državljanina Gota.

Japanci su bili šokirani kada je prošle nedelje pogubljen drugi japanski talac Haruuna Jukava, koga su pripadnici Islamske države oteli u avgustu prošle godine. Goto je otišao da ga traži i onda je i sam bio otet krajem oktobra ili početkom novembra.loading...