Džulijan Asanž postaje model?!

Britanski dizajner Ben Vestvud, sin čuvene modne kreatorke Vivijan Vestvud, predstaviće svoju najnoviju kolekciju u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi i osnivač internet stranice Vikiliks Džulijan Asanž mogao da učestvuje na modnom defileu.

– Želim da skrenem pažnju javnosti na Asanžovu situaciju. Ono što mu se događa je apsolutno nepravedno – objasnio je mladi Vestvud u izjavi za Dejli mejl.

On je rekao da je smislio pravi način kako da ukaže na sudbinu 42-godišnjeg Australijanca čije izručenje tražu SAD zbog otkrivanja nekoliko stotina hiljada poverljivih diplomatskih dokumenata.

A rešenje je, tvrdi Vestvud, da bivši haker defiluje zajedno sa manekenima na nedelji mode koja će biti održana ovog septembra u Londonu.

– Dizajnirao sam nešto specijalno za njega što odgovara kontekstu i što on neće moći da odbije da obuče – kazao je Vestvud.

Ukoliko prihvati ponudu, Asanž će poneti odelo inspirisano Klintom Istvudom iz vremena kada je snimao špageti vesterne, a prošetaće se modnom pistom uz muziku iz filma „Dobar, loš, zao” Serđa Leonea.

Modni defile će biti održan u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se Asanž već drugu godinu krije.

Sajber-disident često istupa u javnosti putem medijskih događaja: 2012. sreo se sa pop divom Lejdi Gagom, a 2013. sa proslavljenim američkim rediteljem Oliverom Stounom.

Ovo nije prvi put da porodica Vestvud iskazuje podršku osnivaču Vikiliksa. Prilikom predstavljanja svoje kolekcije „jezen-zima 2013″, Vivijen je nosila majicu na kojoj je pisalo „Ja sam Džulijan Asanž”.