FOTO: Slavni roker preminuo od tumora na mozgu

Preminuo je u snu u porodičnoj kući u Sidneju, rekla je njegova prijateljica i publicistkinja Ketrin Svinton.

Dok Nison, harizmatični vođa renomirane australijske rok grupe Ejndžels (The Angles), umro je danas od tumora na mozgu.

Bernard “Dok” Nison (67) preminuo je u snu u porodičnoj kući u Sidneju, rekla je njegova prijateljica i publicistkinja Ketrin Svinton.

– Vodio je 17 meseci borbu s tumorom na mozgu, i nažalost, jutros je izgubio – navela je Nisonova porodica u saopštenju koje je objavila Ketrin Svinton.

Nison je rođen u rimokatoličkoj porodici u Belfastu, u Severnoj Irskoj, 4. januara 1947. godine. Kada je imao 13 godina, emigrirao je s porodicom u Adelaidu, na jugu Australije.

Išao je na učiteljske studije kada ga je regrutovala australijska vojska, ali je izbegao odlazak u Vijetnamski rata kada je vojska postala svesna njegove fakultetske obuke. Zato ga je poslala na Papuu Novu Gvineju da podučava tamošnji puk.

Nison je po povratku iz vojske studirao filmsku režiju u Adelaidi, a tamo je upoznao muzičare s kojima je prvo formirao grupu Munšajn džag end string bend (Moonshine Jug and String Band) koji je prvo evoluirao u Kiston ejndžels (Keystone Angels), a onda u Ejndžels.

Taj bend je krajem sedamdesetih godina prošlog veka postao najbolje plaćena australijska grupa, a nizala je hitove čak i u devedesetim godinama. Nison je u Ejndželsima pisao pesme i pevao.

Prvi singl Ejndželsa “Am I Ever Going To See Your Face Again”  postao je himna mladih, koja je popularna i danas.

Iza Nisona su ostali njegova nevenčana supruga Eni Suter i četvoro dece.