FOTO: Ukrajinci žele da linčuju predsednika srpske dijaspore!

Dragan Stanojević, predsednik Skupštine srpske dijaspore, izjavio je da živi u strahu, u četiri zida svog doma, nakon što su na sajtovima povezanim sa demonstrantima u Ukrajini, osvanule poternice u kojima se poziva na njegov linč.

Stanojević navodi da je izrečene pretnje shvatio veoma ozbiljno, dok se na samoj poternici ističe da su informacije o njemu dobijene iz albanskih izvora.

„Verujem da iza ovih, ali i pretnji koje nastavljam da dobijam, stoje ukrajinski ultradesničari koji Srbe smatraju neprijateljima zbog bliskosti sa Rusijom, dok veličaju Albance. U Ukrajini trenutno vlada potpuna anarhija, tako da nemate kome ni da se žalite. Demonstranti su čak napadali poslanike iz stranke Viktora Janukoviča, a nekima od njih su i paljene kuće”, navodi Stanojević.

Kako dodaje, preduzeo je izvesne mere za bezbednost porodice.

„Razgovarao sam sa nekim ljudima iz ruske ambasade i, mada im još nisam zvanično uputio nikakav zahtev, dobio sam uveravanja da će reagovati u mom slučaju, ukoliko bude bilo potrebe za time. Planiram da, zbog pretnji i ugrožene bezbednosti, sa porodicom napustim Ukrajinu i odem u Rusiju, ali u ovom trenutku nije bezbedno da napustimo stan”.

Stanojević navodi da je izvesna „kafanska grupa ljudi”, kako ih naziva, jedan od uzroka zbog kojih se našao na meti ultradesničara.

„Oni su vodili kampanju protiv mene i to je doprinelo ovim pretnjama. Nisu im se dopadali ni članci koji su mediji objavljivali o meni”, kazao je Stanojević naglašavajući da su spomenuti albanski izvori zapravo samo pokriće ultradesničarima iz Ukrajine, iako veruje da i sami Albanci stoje iza nedavnih dešavanja.

„Ne izlazimo iz stana jer nije bezbedno. Još juče sam o mom slučaju obavestio Ambasadu Srbije u Ukrajini, ali mi se ambasador uopšte nije javio od tada, niti je, koliko znam, bilo šta preuzeo”, priča Stanojević i dodaje da više ni ne očekuje zaštitu od Srbije ili ambasade.

Kako bi se raspitali o slučaju Dragana Stanojevića, Kurir je pozvao ambasadu Srbije u Ukrajini.

„Mi smo do sada pomagali svakom građaninu Srbije koji je od nas tražio pomoć. Tako će biti i sa gospodinom Stanojevićem sa kojim ćemo, u direktnom kontaktu, dogovoriti šta i kako ćemo učiniti nadalje, uključujući i evakuaciju ukoliko on to bude želeo”, navela je za portal Kurira Ivanka Stamenković, savetnik u ambasadi.

Tekst poternice

“Po informacijama koje su nam dostavili naša braća Albanci, Dragan Stanojević je šef srpske, proruske terorističke organizacije u Ukrajini, poklonik Putina i okoreli Evroazijac!

Ima veliko iskustvo u specijalnim službama Jugoslavije, KGB, njegova špijunska mreža predstavlja veliku opasnost tek oslobođenoj Ukrajini!

On sada poziva srpske studente u Krimu da idu na mitinge podrške Janukoviču. Posle toga bi sledili teroristički akti protiv naroda Ukrajine!

Albanski prijatelji savetuju da se pronađe Stanojević i bez razmišljanja uništi Evroazijski terorista!

Slava Ukrajini! Slava Albaniji! Slava Kosovu! Smrt neprijateljima!”