G7 oštro Putinu: Prestani da se mešaš, ili…

Zapadni lideri spremaju se da u prvom razgovoru sa Vladimirom Putinom od pripajanja Krima, poruče Rusiji da prestane da se meša u unutrašnja pitanja Ukrajine. Kako se navodi, u suprotnom će se suočiti s pooštravanjem sankcija.

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) će, posle dvodnevnog samita u Briselu, otputovati za Pariz, a potom će sutra prisustvovati obeležavanju Dana D u Normandiji, gde će se sastati i s Putinom.

– G7 je jedinstven u podršci Ukrajini, političkoj i ekonomskoj. G7 će preneti tu poruku i predsedniku Putinu – izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na zatvaranju samita, prenosi AP.

Britanski premijer Dejvid Kameron treba da se sastane u Parizu u četiri oka s Putinom, koji će večeras razgovarati i sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, a u petak ujutro s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Francuska agencija primećuje da nije predviđena takva vrsta sastanka između Putina i američkog predsednika Baraka Obame.

G7 je, u saopštenju izdatom posle sastanaka u sredu, navela da Rusija treba da prizna rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini, da prestane da destabilizuje tu zemlju i povuče vojsku s granice prema Ukrajini.

Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Kanada i SAD upozorile su da su, u protivnom, spremne da pojačaju sankcije Rusiji.

Putin, koji nije učestvovao na razgovorima G7 o Krimu, poručio je da je spreman da se sastane s novoizabranim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, koji će takođe prisustvovati komemoraciji u Normandiji.

U Moskvi, ruski premijer Dmitrij Medvedev optužio je G7 za „bezgraničcni cinizam” zbog podrške vojnoj operaciji ukrajinskih snaga protiv proruskih pobunjenika, što je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej odbacio kao neosnovane kritike.