Glad ponovo postaje svetski problem broj 1: Deca u Južnom Sudanu umiru bez hrane

Više od 50.000 dece u Južnom Sudanu prete bolest i glad jer šest meseci traju sukobi između dva plemena, upozorile su danas Ujedinjene Nacije (UN) koje su zatražile više od milijardu dolara pomoći siromašnom stanovništvu.

– Prioritetni cilj humanitarne akcije bio bi spasanje života i izbeći glad – navodi se u saopštenju UN i dodaje da većina stanovništva ne može da se brine o svojim usevima kao ni o stoci, čime je povećan rizik od gladi.

– U nekim delovima zemlje, koji su nepristupačni, ljudi umiru od gladi – dodaje UN.

Južni Sudan pogodio je u decembru prošle godine talas žestokog nasilja, kada su se sukobile snage lojalne predsedniku Salvi Kiiru, koji je pripadnik naroda Dinka, i pristalice njegovog ranijeg potpredsednika Rika Mašara, iz naroda Nuer.

Kiir je u julu prošle godine otpustio Mašara i optužio ga da je u decembru pokušao da ga svrgne sa vlasti državnim udarom.

Prekid vatre dogovoren za januar propao je. Iako je novi prekid vatre bio dogovoren za 9. maj, u toj najmlađoj suverenoj državi na svetu došlo je do ozbiljnih tenzija, a zatim i sukoba.

U sukobima u Južnom Sudanu poginulo je na hiljade ljudi, a više od 1,5 miliona bilo je primorano da napusti svoje kuće.loading...