Hamas predlaže 10 godina primirja

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da ta organizacija nije dobila zvaničan predlog prekida vatre i ponovio svoju poziciju da njeni zahtevi moraju biti ispunjeni pre nego što položi oružje.

Dan nakon što je Izrael prihvatio egipatski plan o prekidu vatre u sukobu s Hamasom, a ta islamistička organizacija ga odbila, hamasovci su predložili 10-godišnje primirje u zamenu za ustupke, javio je Drugi kanal izraelske televizije.

Hamas traži da se oslobode palestinski zatvorenici, pušteni na slobodu 2011. godine u zamenu za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita, pa ponovo uhapšeni u junu u okviru potrage za tri oteta izraelska tinejdžera na Zapadnoj obali.

Ta organizacija, koja kontroliše pojas Gaze, takođe traži da se otvore granični prelazi prema Izraelu za promet ljudi i dobara i međunarodni nadzor nad lukom u Gazi.

Bivši izraelski poslanik, Arapin, Azmi Bišara je danas predstavio te uslove za katarsku televiziju Al Džazira. Bišara, koji je pobegao iz Izraela 2007, nakon što je optužen da je pomagao libanskom Hezbolahu u ratu protiv izraelske vojske prethodne godine, procenjuje da će se eskalacija nasilja okončati u roku od dva dana.

On je takođe optužio Izrael da je pristao juče na prekid vatre samo nakratko, kako bi legitimisao dalje vazdušne udare na Gazu, nakon što je Hamas odbacio taj egipatski plan.

Bišara je rekao da su palestinske frakcije razgovarale s međunarodnim posrednicima, koji bi prihvatili uslove Hamasa, ali je egipatska incijativa, koja je inače favorizovala Izrael i ignorisala ciljeve palestinskog otpora, zaustavila sve te pregovore.

On je, takođe, optužio Egipat da ima zajedničke interese s Izraelom i za sukob interesa s Hamasom, zbog čega ne može da bude uspešan posrednik. Bišara je predložio da posreduju Turska i Katar, uz SAD i druge zapadne sile.

U utorak je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao da ta organizacija nije dobila zvaničan predlog prekida vatre i ponovio svoju poziciju da njeni zahtevi moraju biti ispunjeni pre nego što položi oružje.

– Naša bitka protiv neprijatelja se nastavlja i pojačaće se – vojno krilo Hamasa, Brigade Izdan al Kasam, odbacilo je plan o primirju.