Hamond novi šef diplomatije Velike Britanije

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je danas da je za novog ministra spoljnih poslova imenovao Filipa Hamonda.

Hamond, poznat kao izraziti evroskeptik, u Forin ofisu će zameniti Vilijama Hejga koji je juče podneo ostavku, kako bi preuzeo dužnost lidera Donjeg doma Parlamenta.

– Filip Hamond je novi ministar spoljnih poslova – naveo je Kameron na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Hamond, koji je do sada bio na čelu ministarstva odbrane, poznat je kao izrazito evroskeptični političar.

Njegovim imenovanjem, navodi konzervativni časopis Spektejtor (The Spectator), biti poslat jasan signal ostatku EU o stavu Velike Britanije.

– Postavljanje Filipa Hemonda znači da sada imamo šefa diplomatije za koga se zna da je rekao da će glasati za izlazak iz EU osim ako se ne vrate znatna ovlašćenja. Ovo je velika promena u ortodoksnom stavu ministarstva spoljnih poslova – navodi taj konzervativni list u blog komentaru.

Levo orijentisani Gardijan (The Guardian) navodi da vrh Konzervativne partije smatra Hemonda „impresivnim operativcem” koji je kao ministar odbrane uveo mere smanjenja troškova, sproveo pripreme za povlačenje iz Avganistana, kao i za veliki program otpuštanja bez privlačenja previše negativnih naslova u tabloidima.

– Dejvida Kamerona, koji traži nekog izdržljivog da povrati ovlašćenja od Brisela i ponovo pregovora o odnosima s EU, privukla je možda njegova posvećenost detaljima, za koju neki kažu da se granični s manijom da sve drži pod kontrolom – navodi Gardijan.

Britanski mediji navode da je Hejg podneo ostavku u okviru šire rekonstrukcije vlade premijera Kamerona koji je, pripremajući se za izbore sledeće godine, s funkcija smenio više muškaraca srednjih godina, tzv „privilegovane muškarce” da bi više žena ušlo u vladu.