Holandija: Ptičji grip na još jednoj farmi

Holandske vlasti objavile su danas novo izbijanje ptičjeg gripa na živinarskoj farmi u mestu Zutervoude, ali nisu mogle da potvrde da li se radi o uznemirujućem novom obliku te bolesti, kakav je otkriven na drugim mestima u zemlji.

“Živina je zaražena H5 varijantom ptičjeg gripa, ali još se ne zna da li je reč o visoko patogenoj varijanti ili ne”, stoji u saopštenju holandskog ministarstva privrede.

Navodi se da je na toj farmi bolesti izloženo 28.000 komada živine. Holandske vlasti su naložile uništavanje živine na farmi u Zutervoudeou i postavljanje 10-kilometarskog kordona oko nje. Na još četiri farme u okolini se proverava eventualna zaraženost živine ptičjim gripom.

Izuzetno zarazna varijanta virusa ptičjeg gripa H5N8 je u Holandiji otkrivena pre dve nedelje, a stručnjaci sumnjaju da je tu dospela migracijom ptica selica iz Azije.

Neke varijante ptičjeg gripa su fatalne za živinu, ali predstavljaju i zdravstvenu pretnju za ljude, koji mogu da se razbole nakon rukovanja obolelom peradi.

Najnovije žarište ptičjeg gripa u Holandiji nalazi se na 35 kilometara severozapadno od mesta Hekendorp, gde je bolest prvi put detektovana sredinom novembra, nakon čega je uništeno oko 150.000 komada živine.

Otad se ptičji grip pojavio na još najmanje tri lokacije u Holandiji, a slične varijante virusa prijavljene su i u Nemačkoj i u Britaniji.

Holandske vlasti su danas naložile uništavanje živine na farmi u Zutervoudeou i postavljanje 10-kilometarskog kordona oko nje. Na još četiri farme u okolini se proverava eventualna zaraženost živine ptičjim gripom.

Iz najveće holandske poljoprivredne organizacije LTO je danas saopšteno da novo izbijanje bolesti predstavlja ozbiljan udarac, tim više što je upravo bilo u planu da se ublaže restrikcije uvedene pre dve nedelje.