Horor: Otac zaklao ćerku i zeta jer se protivio njihovom braku

U jednom selu u provinciji Pendžab na istoku Pakistana, ubijen je jedan mladi bračni par koji se venčao iz ljubavi, ali bez saglasnosti mladine porodice, javio je danas Rojters, pozivajući se na saopštenje policije.

Majka i otac 17-godišnje devojke pozvali su nju i njenog 31-godišnjeg supruga u njihovu kuću pod izgovorom da će dobiti “porodični blagoslov” za brak, koji su sklopili 18. juna.

– Kada su došli, vezali su ih konopcem, a otac devojke ih je zaklao – rekao je predstavnik tamošnje policije Rana Zašid.

Policija je uhapsila porodicu, koja je rekla da ih je ćerka osramotila sklapanjem braka sa članom „nižeg” plemena.

Britanska agencija navodi da je u mnogim oblastima Pakistana široko rasprostranjena tradicija ubijanja žena čije se ponašanje smatra neprikladnim – kao što su nedavna ubistva zbog pevanja, gledanja kroz prozor ili razgovora sa muškarcem koji nije rođak.

Mnoge porodice smatraju udaju po sopstvenom izboru neprihvatljivom uvredom, navodi Rojters.

Prema podacima pakistanske komisije za ljudska prava, mediji su prošle godine izvestili o 869 „ubistava zbog časti”, ali je taj broj verovatno mnogo veći, jer se mnogi slučajevi ne prijavljuju.

Čak i ukoliko se ubica osudi, porodica može da mu oprosti, navodi Rojters, dodajući da mnoge porodice jednostavno odaberu člana koji će izvršiti ubistvo žene, a potom formalno oproste ubici.loading...