Horor zaboravljen u ostavi: Pronađene zatureni uzorci virusa velikih boginja

Radnici američke vlade koji su čistili jednu staru ostavu u istraživačkom centru u blizini Vašingtona, prošle nedelje su otkrili nešto što ih je šokiralo - šest bočica sa virusom velikih boginja koje su sklonjene pre nekoliko decenija i zaboravljene u kartonskoj kutiji.

Bočice su bile netaknute i zapečaćene, a smatra se da su virusi mrtvi jer godinama nisu čuvani na hladnom mestu, rekli su danas predstavnici američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a preneo AP.

Ipak, otkriće je uznemirujuće, jer su velike boginje proglašene iskorenjenim 80-tih godina prošlog veka, a stručnjaci su verovali da su jedini uzorci ostavljeni sigurno uskladišteni u bezbednim laboratorijama u američkom gradu Atlanti i u ruskom gradu Novosibirsku.

Zvaničnici su rekli da je ovo prvi put da su otkriveni uzorci velikih boginja za koje se nije znalo!

Ovo je drugi incident u kratkom roku u kojem je američka vladina zdravstvena agencija izgleda imala kontakt sa izuzetno opasnom klicom. Prošlog meseca, veći broj zaposlenih u agenciji u Atlanti dobio je antibiotike iz predostrožnosti, protiv antraksa.

Uzorci virusa velikih boginja pronađeni su u zgradi Nacionalnog instituta zdravlja u Merilendu koju je od 1972. godine koristila agencija za hranu i lekove. Zvaničnici su rekli da su bočice možda sklonjene tamo od 50-tih godina prošlog veka, ali nijedan dokaz za to nije nađen i ne zna se tačno od kada su one na tom mestu.

Nijedno lice nije zaraženo, niti je bilo kontaminacije zgrade velikim boginjama. Velike boginje mogu biti smrtonosne čak i ako su držane zamrznute, ali virus se obično i drži na hladnom mestu da ostane živ i opasan.

Pronađene bočice bile su skladištene godinama na sobnoj temperaturi, rekao je zamenik direktora zdravstvenog centra Stiven Monro.

– Još ne znamo da li je živ i zarazan. Moguće je da je neaktivan usled dugogodišnjeg skladištenja – rekao je on.

Uzorci su poslati na dvonedeljnu analizu u Atlantu gde će se ustanoviti da li su zarazni, a zatim uništiti.

Velike boginje su jedna od najsmrtonosnijih bolesti u istoriji. Tokom nekoliko vekova, od velikih boginja je preminulo oko jedne trećine zaraženih, uključujući englesku kraljicu Meri Drugu, dok su mnoge osobe koje su preživele ostale unakaženog lica od dubokih ožiljaka ili oslepele.

Poslednji zabeležen slučaj velikih boginja u Britaniji bio je 1978. godine kada se jedan univerzitetski radnik izložio njima slučajno, preko ventilacionog sistema, a radio je iznad laboratorije u kojoj su bile klice.

U skladištu velikih boginja u SAD, u kome se nalaze primerci iz Britanije, Japana i Holandije, one se drže u tečnom azotu.

U svetu se dugo vodi debata da li da se unište poznati uzorci velikih boginja. Mnogi naučnici smatraju da bi smrtonosni virus trebalo ukloniti sa planete i veruju da preostali uzorci predstavljaju pretnju.

Drugi smatraju da su uzorci potrebni za istraživački rad. Na nedavnom godišnjem sastanku u maju, članice Svetske zdravstvene organizacije su još jedanput odlučile da odluku o preostalim uzorcima velikih boginja odlože.