HOROR: Žena živa spaljena zbog veštičarenja

Žena optužena od strane svojih suseljana za veštičarenje živa je spaljena, saopštila je danas tužiteljka u glavnom gradu Paragvaja.

Žrtva sujeverja je 45-godišnja Adolfina Okampos, za koju je do ovog časa utvrđeno da su je pripadnici etničke grupe Mbaja Guarani privezali za drveni stub i pozabadali strele u njeno telo pre nego što su je spalili, još živu.

Okampos je na smrt osuđena prošle nedelje, od strane poglavice plemenske zajednice u Taheuiu, selu 180 kilometara severno od prestonice Asunsiona. Datum egzekucije još je nejasan.

Tužiteljka Fani Agilera optužila je devetoricu muškaraca za najteži zločin, i oni su već priznali delo.

Po izveštajima Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija hiljade ljudi širom sveta svake godine biva osuđeno za veštičarenje. Dodaje se da žrtve često bivaju zlostavljane, odsečene od svojih porodica i ponekad ubijane.

Ali, ovaj slučaj je jedinstven.

– Radio sam u Paragvaju 40 godina i ne mogu da se setim sličnog slučaja egzekucije za navodno vršenje vradžbina. Tragična smrt ove žene posebna je u kontekstu paragvajske kohabitacije 20 različitih etničkih grupa koje su, uopšte govoreći, veoma miroljubive – svedoči italijanski antropolog i katolički sveštenik Hose Zanardini.

Državna agencija Paragvaja za zaštitu domorodačkog stanovništva saopštila je da „iako se domorodačke zajednice upravljaju prema svojim zakonima i pravilima, ipak ne mogu da izbegnu odgovornost za kršenje Ustava koji svima garantuje poštovanje života i slobode
svakog čoveka”.