Human iznad svega: Donirao bubreg svojoj teško bolesnoj učenici muslimanki

Bilo mi je teško da gledam dete kako se previja od bolova, kaže profesor Rej Kou.

Profesor Rej Kou (53) spasao je život svojoj bolesnoj učenici, muslimanki Aliji Ahmed Ali (13) tako što joj je donirao bubreg, piše Dejli mejl.

Mala Alija iz Stratforda nema sreće sa zdravljem; devojčica je godinama na dijalizi jer su joj bubrezi propali, a pati i od hidrocefalusa (nakupljanje vode u lobanji), zbog čega ima teškoća sa učenjem.

Gledajući patnje svoje učenice, profesoru Kou srce je htelo da pukne. “Kao što bi svaki nastavnik i trebalo da uradi, pitao sam Alijinu majku kako škola može da im pomogne… A onda mi je sinula ideja i dodao sam – kako ja lično mogu da vam pomognem? Mogu li da se prijavim za donatora?”, priča Kou.

Alijina majka se šokirala i dala mu telefon bolnice, ali pozvali su ga tek posle mesec dana. Ispitivanja kompatibilnosti potrajala su još nekoliko nedelja, a kad je utvršeno da odgovara kao donator i da je zdrav i sposoban za operaciju, data je dozvola za transplantaciju.

– Nalepši trenutak mi je bio kada sam rekao Aliji da ću joj biti donator. Uveo sam je u svoju kancelariju i rekao: ‘Ti znaš da čekaš donatora. Da li si čula da bi uskoro mogla da ga doobiješ?’ Ona je rekla: ‘Pa, nisam baš sigurna.’ Rekao sam joj: ‘Već imaš donatora, a to sam ja!’ Od sreće me je jako zagrlila. Suze mi pođu kad god se setim toga”, priča Kou.

Transplantacija je uspešno obavljena 18. februara u bolnici “Grejt Ormond strit” i oboje se dobro oporavljaju.

– Najviše se radujem što se lepo opravlja. Bilo mi je teško da je gledam kako se previja od bolova koji su je mučili – kaže profesor Koe.

„Više nemam glavobolje, vrtoglavice i ne povraćam, opet idem u školu”, raduje se Alija, koja konačno ima priliku za normalan život.

– On je heroj, spasao nam je dete. Dao joj je više od života. On je predivan čovek, toliko mu dugujemo – kaže Alijin otac Ahmed Ali (47).