I Amerikanci imaju ‘lažnjake’: Američki senator optužen za plagiranje magistarske teze

Američki senator Džon Volš čija je magistarska teza sporna jer nije naveo izvore svog teksta, niti tumačenje citata, izjavio je danas da to nije uradio namerno i da je to delimično posledica njegovog posttraumatskog ratnog sindroma.

Volš, iz vladajuće Demokratske partije, bio je vojnik 33 godine, i jedini je senator koji se borio u Iraku i odlikovan je kao ratni heroj, a potom je dobio i čin generala. Magistarsku tezu “Zalaganje za emokratiju kao dugoročnu državnu strategiju”, odbranio je 2007. godine u Ratnoj školi Armije SAD. Optužbe za plagiranje tuđih radova u magistarskoj tezi pojavile su
se prvo u listu Njujork tajms, i ugrozile Volšovostanak na mestu senatora na kojem je tek od februara ove godine, iako demokrate tvrde da su i dalje „100 odsto” iza Volša pred jesenje izbore za gornji dom Kongresa SAD. Volš je rekao Asošiejted presu da je, dok je pisao tezu, bio pod uticajem posttraumatskog sindroma koji je „zaradio” u iračkom ratu, da je uzimao lekove i bio pod stresom zbog samoubistva svog dobrog prijatelja, takođe ratnog veterana.

– Ne bih da za svoju grešku okrivljujem posttraumatski sindrom, ali hoću da kažem da je možda bio faktor – rekao je senator koji je predao tezu 2007. godine, manje od dve godine pošto se vratio iz rata i godinu dana pošto je postao jedan od glavnih rukovodilaca Nacionalne garde u Montani. U dugom nizu pasusa s hiljadama reči koje je preuzeo iz tuđih radova, izvori nisu navedeni.