I Ujedinjene nacije stale u odbranu Snoudena: Evo zašto ga je potrebno zaštititi

Edvard Snouden zaslužuje da bude zaštićen od krivičnog gonjenja zbog toga što je razotkrio razmere špijuniranja koje vrše američke obaveštajne agencije.

To je o odbeglom američkom obaveštajcu danas izjavila visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj.

– One koji razotkriju kršenje ljudskih prava treba zaštititi. Takvi ljudi su nam potrebni – rekla je Pilaj u UN-u na predstavljanju izveštaja o privatnosti u digitalnoj eri, a prenela agencija AFP.

– A u slučaju Snoudena, njegova otkrića sežu u samu srž potrebe za transparentnošću – dodala je ona.

Pilaj, bivši sudija Međunarodnog krivičnog suda, odbila je, međutim, da apeluje na predsednika SAD Baraka Obamu da odustane od krivičnog gonjenja Snoudena.

– Ne želim da kažem da li Snouden treba da bude pomilovan. Protiv njega je podignuta optužnica i ja kao bivši sudija znam da treba da čekamo ishod tog slučaja – istakla je komesarka UN i dodala da je iznela neke veoma važne argumente koji idu u korist toga da Snoudena ne treba krivično goniti.

Prošlogodišnja otkrića Snoudena o tome da su američke obaveštajne agencije, uključujući Nacionalnu bezbednosnu agenciju, špijunirale čak i saveznike SAD i njihove lidere, izazvala su oštre reakcije svetske javnosti, pa su čak i zategnuti odnosi između SAD i zemalja koje su se našle na meti prisluškivanja.

Pilaj je istakla da, kad se sprovodi zakonski, praćenje elektronskih komunikacija može da bude efikasna i neophodna mera za primenu zakona i za potrebe obaveštajnih službi.

Na vladama je, međutim, odgovornost da dokažu neophodnost takvog prisluškivanja i da preduzmu samo one mere koje su opravdane i u skladu sa važećim zakonima, rekla je komesarka i dodala da, kad vlade premaše svoja ovlašćenja, to treba razotkriti.

– U takvim slucajevima, interes javnosti za razotkrivanjem takvih praksi nadmašuje interes javnosti za neotkrivanjem. Ljude koji to objave treba zaštititi od odmazde i disciplinskih mera – navela je Pilaj.