Irak: Najmanje 35 mrtvih u sektaškom nasilju

Najmanje 35 ljudi poginulo je danas u najnovijem talasu sektaškog nasilja u Iraku, saopštila je iračka policija.

Pripadnici šiitske milicije pogubili su 15 sunitskih muslimana na gradskom trgu u Bakubi, severoistočno od Bagdada, nakon čega su ih okačili na stubove dalekovoda, javio je Rojters.

Pripadnik iračke policije koji je prisustvovao događaju u Bakubi rekao je britanskoj agenciji da pretpostavlja da je cilj pogubljenja bio da se suniti upozore da prekinu podršku ekstremističkom pokretu Islamska država, koji je zauzeo veće delove severnog Iraka.

Prema njegovim rečima, žrtve koje su kidnapovane prošle sedmice, ubijene su hicima u glavu i grudi, nakon čega su obešene na dalekovode.

“Pripadnici milicije sprečavaju medicinske radnike da spuste obešena tela. Oni se drže nove taktike dužeg držanja obešenih tela kako bi odvratili sunitsko stanovništvo od podržavanja Islamske države. Zamolili smo ih da uklonimo tela, ali su oni odbili”, rekao je pripadnik policije.

U drugom napadu, u eksploziji automobila bombe u bagdadskoj šiitskoj trgovinskoj četvrti Sadr siti poginulo je 16 ljudi, dok je u eksploziji automobila bombe u kvartu Amen poginulo još pet osoba, navodi Rojters.