Italija od danas na čelu Evropska unije

Italija danas preuzima od Grčke predsedavanje Evropskom unijom tokom kojeg će se usredsrediti na rast i zapošljavanje, obnavljanje poverenja građana u evropske institucije, energetsku saradnju i migracije.

Za Italiju će to biti 12. predsedavanje EU od osnivanja Evropske zajednice Ugovorom iz Rima iz 1957. godine.

Italijanska vlada će predstaviti program predsedavanja u sredu na svečanoj, prvoj sednici Evropskog parlamenta posle izbora u maju.

Prioriteti Italije će biti ekonomski rast i zapošljavanje, ostvarivanje prava građana, uključujući funkcionisanje institucija EU i odnosi sa trećim zemljama u kontekstu migracija, energetike i
trgovine.

Za Italiju će prioritet biti i rešavanje pitanja imigracija čijem pritisku je izložena posebno iz pravca severne Afrike, kao i oblikovanje zajedničke politike o azilu na nivou EU.

Šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) početkom juna potvrdila je da će Italija raditi i na pitanju proširenja.

Italija preuzima predsedavanje EU u delikatnom trenutku promena u institucijama Unije nakon izbora u maju. Članice EU se još nisu dogovorile o tome ko će biti naredni predsednik Evropskog saveta, šef Evrogrupe koja okuplja ministre finansija evro zone, a ko visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Predsedavanjem Italije će početi novi ciklus predsedavanja tri članice u periodu od 18 meseci koje sprovode zajednički program. Od Italije će u prvoj polovini 2015. predsedavanje preuzeti Luksemburg, a nakon njega Letonija.