Izbegla jezivu sudbinu u Sočiju: Novinarka zamalo da postane žrtva trgovine ljudima

Američka novinarka Britni Kejson došla je na korak od toga da postane žrtva trafikinga u Sočiju, je na vreme uspela da otkrije prevaru i da se spase.

Američka novinarka Britni Kejson došla je na korak od toga da postane žrtva trgovine ljudima na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Na sreću, Kejsonova je na vreme uspela da otkrije prevaru i da se spase, da bi sada obelodanila svoje traumatično iskustvo.

Njena priča počela je u Los Anđelesu, jer se tu nalazi produkcijska kuća sa kojom je ona sklopila na prvi pogled legitiman ugovor o izveštavanju iz Sočija.

Ona nije mogla da priča o imenima zbog istrage koja se i dalje vodi, ali je otkrila da je sve počelo tako što ju je u septembru kontaktirao nepoznati čovek koji joj je rekao da u ime te kompanije traži dopisnike za Soči.

Zbog svog radnog iskustva Britni u tom trenutku ništa nije posumnjala. Taj čovek je na kraju posao ponudio njoj i još jednoj novinarki iz Šarlota.

Ona je u tom periodu poslodavcu morala da dostavi sve potrebne papire kako bi dobila zvaničnu akreditaciju za Igre. Istovremeno, Britni je pokušala da proveri svog poslodavca najbolje što je mogla.

“Sve je delovalo legalno. Čovek je imao svoj veb sajt i nalog na Tviteru, a isti slučaj je bio i sa produkcijskom kompanijom u Los Anđelesu”, rekla je Kejsonova.Ništa nije bilo sumnjivo sve dok se čovek ponovo nije javio i pitao Britni da li zna još neku devojku koja bi želela da radi u Sočiju kao član ekipe. Međutim, čudno je bilo to što ta devojka nije morala da predaje dodatne papire ili da ima bilo kakvo radno iskustvo kao novinar. Britni je posle toga kontaktirala svoju koleginicu iz Šarlota ne bi li malo bolje proverile svog poslodavca.

Kada su kontaktirale “svoju kompaniju” u Los Anđelesu oni su im rekli da nikada nisu čuli za tu osobu i da nikada nisu tražili novinare koji bi izveštavali sa Olimpijskih igara.

Advokati firme su ih odmah povezali sa agentima FBI, koji su im rekli da je reč o trgovini ljudima.

Britni Kejson je tek tada shvatila koliko je malo nedostajalo da postane žrtva trgovine ljudima.

“Olimpijske igre su idealna prilika da se namame ljudi. To je najveće sportsko takmičenje na svetu. Mnoge slične priče počinju sa poslom iz snova. Ako zvuči isuviše dobro da bi bilo istinito, obično je tako. Nadam se da će moja priča pomoći drugima da ne upadnu u sličnu zamku. Ipak ne mogu da se ne zapitam da li neko devojka nije imala sreće kao ja”, zaključila je Britni Kejson.loading...