Izrael pojačao kopnenu ofanzivu u Gazi, žrtve na obe strane

Velike snage izraelske armije ušle su prošle noći u pojas Gaze, pošto je Izrael proširio kopnenu ofanzivu protiv Hamasa, 13. dana od početka sukoba, u kojima je poginulo više od 350 Palestinaca i sedmoro Izraelaca.

Stanovnici tog palestinskog područja na obali Sredozemnog mora tvrde da su to bili najžešći udari iz vazduha i granatiranje otkako je sukob počeo.

Izraelska armija je navela u saopštenju da su se „dodatne snage” pridružile “naporima za borbu protiv terora” u Gazi.

Izraelska strana ističe da je kopnena operacija neophodna kako bi se uništila mreža tunela Hamasa iskopanih ispod granice s Izraelom koji se nisu mogli uništiti iz vazduha. Od početka kopnene ofanzive uništeno je 13 tunela.

Četvoro Palestinaca je danas poginulo, uključujući dvoje dece i sina visokog zvaničnika Hamasa u ovim udarima. Ranije u subotu poginula su još dva izraelska vojnika, objavili su jutros izraelski mediji, nakon što je ukinuta vojna cenzura na tu vest.

Time se broj poginulih izraelskih vojnika popeo na pet, a ubijena su i dva civila, dok je broj palestinskih žrtava premašio 350, uključujući mnogo civila.

Generalni sekretar Ban Ki-mun stiže danas u Katar, gde će se sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, u okviru posete regionu, čiji je cilj da pomogne Izraelcima i Palestincima da “okončaju nasilje”, saopštile su UN.

Kopnena ofanziva počela je u četvrtak uveče, nakon 10 dana jakih udara iz vazduha i sa ratnih brodova koji nisu uspeli da zaustave raketiranje iz Gaze.

Dva izraelska vojnika ubijena su ranije u subotu u sukobu sa palestinskim ekstremistima koji su se ubacili kroz tunel u Izrael da izvedu napad, saopštila je armija.

Još jedan poginuo je kasnije na sličan način jer kontrola nad ulazom u tunel ne obezbeđuje kontrolu nad čitavim podzemnim prolazom, prenose izraelski mediji.
Drugi vojnik koji je sinoć poginuo žrtva je prijateljske vatre.

Izraelska vojska navodi da su hamasovci pojačali napade na vojnike koji traže ulaze u tunele kraj granice.

Hamas je navodno naredio svojim borcima da nastave da se ubacuju kroz tunele i napadaju i vojnike i civile.

Portparol izraelske armije Peter Lerner rekao je da se kopnena ofanziva širi “kako bi se povratila bezbednost i stabilnost izraelskim stanovnicima”.

Žitelji Gaze rekli su da su cele noći čuli eksplozije, preneo je Bi- Bi- Si (BBC). U udaru na kvart Šeđaije gađana je kuća zvaničnika Hamasa Kalila al – Haje. Ubijeno je četvoro ljudi, uključujući sina i zeta, rekli su palestinski lekari.

UN su u međuvremenu upozorile da im ponestaju zalihe za pomoć koju pružaju.
Preko 50.000 Palestinaca je raseljeno i oni su pobegli u skloništa u školama UN.

Jedan zvaničnik UN je rekao da je broj raseljenih mnogo veći nego što se očekivalo, a i izraelska i egipatska granica su zatvorene za stanovnike Gaze.
Diplomatski napori da se postigne prekid vatre nisu urodili plodom. U te napore uključeni su Egipat, Katar, Francuska i UN.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus sastao se u subotu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali je rekao da su pokušaji da se izdejstvuje prekid vatre propali.

Generalni sekretar UN će posle Katara otputovati u Kuvajt, Egipat, Izrael, na palestinske teritorije i u Jordan.

U Kataru će se Abas sastati i sa liderom Hamasa Kaledom Mešalom, u pokušaju da ga ubedi da prihvati egipatske napore da se borbe okončaju.

Hamas je prošle nedelje odbacio egipatsku inicijatavu za prekid vatre, tražeći da Izrael najpre pristane na ukidanje blokade pojasa Gaze.