Izrael preti: Na meti kuće Hamasa, stanovništvo se evakuiše

Izraelska vojska poslala telefonske poruke da upozori više od 100.000 stanovnika dva kvarta u gradu Gazi da se evakuišu iz svojih domova. Na meti kuće Hamasa.

To je postalo uobičajeno upozorenje pred pojačanje izraelskih vazdušnih udara.

U novim izraelskim vazdušnim i udarima iz tenkova rano jutros ubijeno je nekoliko ljudi i broj poginulih u izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze dostigao je 204, naveli su palestinski izvori.

U udaru na jednu kuću u Rafi na jugu pojasa poginula su dvojica muškaraca, rekao je AFP-u portparol hitnih službi Ašraf al Kidra.

U odvojenom udaru ubijen je jedan mladić, za koga su očevici rekli da je ekstremista Islamskog džihada.

U još jednom udaru na Rafu ubrzo potom poginuo je još jedan čovek, a udar na kuću Muhamada al Ardžanija u Kan Junisu ubio je njegovog sina Abdulaha (19) , precizirao je Kidra.

Sat kasnije tenkovska vatra s izraelske teritorije pogodila je istočni deo tog grada, ubivši jednu osobu.

U prvim jutrošnjim udarima na meti su bile kuće visokih zvaničnika Hamasa, uključujući Mahmuda al Zahara, ali nije bilo izveštaja o žrtvama.

Vojska je obnovila u utorak popodne napade na pojas Gaze nakon pauze od šest sati, koja je usledila, jer je Izrael jednostrano prihvatio egipatski predlog o prekidu vatre, a Hamas ga je odbio.

Sinoć su palestinski zvaničnici kritikovali egipatske napore da se postigne prekid vatre tvrdeći da su posrednici u potpunosti ignorisali Hams.

– Egipćani su koordinisali inicijativu s Abasom (palestinskim predsednikom, Mahmudom, vodjeom Fatah) i ingorisali Gazu – rekao je visoki zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizcije, dodavši da su se lideri Hamasa osećali poniženo zbog činjenice da je predlog objavljen bez konsultacija s njima.

Portparoli Hamasa i Islamskog džihada su egipatsku inicijativu označili kapitulacijom, ali su ipak signalisali da ga proučavaju.

I Abas će danas otputovati u Kairo da se sastane s egipatskim predsednikom Abdel Fatahom al Sisijeme.

Abasov kabinet najavio je da će se dvojica lidera usredsrediti na egipatski predlog o prekidu vatre koji je trebalo da stupi na snagu u 9 sati u utorak i da uslede pregovori izmedju dve strane.

Dan kasnije Abas će otutovati u Tursku takođe da diskutuje o prekidu vatre.