Izrael žestoko napada Hamas, Zapad poziva na uzdržanost

Izrael je jutros pokrenuo veliku ofanzivu protiv borbenog palestinskog pokreta Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

Vojska je objavila da je iz vazduha i s mora napala 50 mesta u Gazi i da sprema kopnenu invaziju, da bi zauvek sprečila raketne napade Palestinaca na Izrael.

Raketnih napada je bilo više poslednjih nekoliko nedelja zbog napetosti posle ubistva tri mlada Jevrejina, za šta je optužen Hamas, i ubistva iz osvete jednog palestinskog mladića koje su priznali jevrejski ekstremisti.

Skoro 300 rakete i minobacačih granata je ispaljeno na Izrael poslednjih nedelja, a samo u ponedeljak baraž od 80 projektila, kaže vojska. Izrael je odgovorio desetinama napada iz vazduha, i u ponedeljak ubio, kako tvrdi, osam palestinskih ekstremista.

Portparol vojske, potpukovnik Piter Lerner je rekao da su „oni (Hamas) izabrali pravac eskalacije”, i da će se „akcija nastaviti sve dok budemo smatrali da je neophodna. Mi ne očekujemo da ta misija bude kratka”.

Među 50 mesta koje je vojska jutros gađala, bile su četiri kuće navodno sa ekstremistima, tri njihova imanja, 18 skrivenih lansera raketa.

Vlasti Gaze kažu da je tokom napada samo ranjeno devet palestinskih civila.

Lerner, vojni portparol, izjavio je da će vojska postepeno jačati napade na Hamas u Gazi, uz angažovanje rezervista za potencijalnu kopnenu invaziju.

Hamas je nagomilao 10.000 raketa, od kojih neke mogu domašiti Tel Aviv, rekao je Lerner i ukazao da se vojska priprema za mogućnost da Hamas ispali rakete duboko u teritoriju Izraela.

Vojska je stotinama hiljada Izraelaca u zoni širine 40 kilometara od Pojasa Gaze, naredila da ne izlaze iz kuća, rekao je Lerner.
Obama poziva Izraelce i Palestince na uzdržanost

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je Izraelce i Palestince na uzdržanost i okončanje osvetničkih akata u članku objavljenom u izraelskom listu „Haarec”.

To je Obamin prvi javni komentar od otmice i ubistva trojce izraelskih tinejdžera i očito osvetničkog ubistva mladog Palestinca. Nepoverenje je produbljeno, napetost je porasla i pokrenuta je nova runda nasilja u trenutku kada su mirovni pregovori suspendovani još od kraja aprila.

Obama je taj trenutak označio „opasnim”, istakavši da ne može da zamisli bol koji trpe roditelji trojice izraelskih mladića, ali da mu se srce takođe slama zbog bezumnog ubistva palestinskog tinejdžera.

– Sve strane moraju da štite nevine i deluju razumom i uzdržanošću , ne osvetom i odmazdom – naglasio je Obama.

Njegov članak objavljen je na hebrejskom, arapskom i engleskom jeziku i odražava rastuću zabrinutost SAD zbog nasilja koje uzmiče kontroli, jer se čini da se ionako osetljiva situacija u Izraelu samo još više pogoršava.

Članak je objavljen u ponedeljak uveče, uoči izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze koja bi mogla da potraje, kako je upozorila vojska.

Izrael je odobrio mobilizaciju oko 1.500 vojnih rezervista za moguću kopnenu invaziju.

Nakon što su tela trojice Izraelca pronađena, Obama je dao kratko saopštenje, ali nije javno govorio o situaciji, podseća Asošijeted pres.

Ovaj članak objavljen u „Haarecu” namenjen je za mirovni samit koji organizuje taj list.

Bela kuća je saopštila da je napisan pre 30. juna, dana kada su trojica izraelskih mladića pronađeni mrtvi na Zapadnoj obali, nedaleko od mesta gde su oteti 18 dana ranije.

Članak je kasnije obnovljen kako bi se obuhvatili dogadaji koji su usledili.

Obama nije pominjao Tarika Abu Kdaira, rođaka ubijenog Palestinca, koji je uhapšsn nakon sukoba s izraelskim vojnicima.

Stejt department je tokom vikenda izrazio „duboku uzmemirenost” što je Abu Kdair, Palestinac koji ima američko državljanstvo jako pretučen.

Predsednik SAD je u članku pohvalio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji je pod pritiskom Izraela jer ta zemlja traži da on raspusti novo formiranu vladu jedinstva, osnovanu uz podršku Abasovog Fataha i rivalskog Hamasa.

– U predsedniku Abasu Izrael ima para koji je posvećen dvodržavnom rešenju i bezbednosnoj saradnji s Izraelom – naveo je Obama, koji nije na sličan način pohvalio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

On je samo naveo da je razočaran što su mirovni napori SAD pretrpeli krah ali je najavio da ta zemlja neće odustati.

– Kada politička volja bude postojala da se ponovo posvetmo ozbiljnim pregovorima, SAD će biti tamo, spremne da urade svoj deo – istakao je Obama.