Jak zemljotres na Aljasci, opasnost od cunamija

Zemljotres jačine osam stepeni Rihterove skale, pogodio je danas oblast retko naseljenih Aleutskih ostrva na Aljasci, a za sada nema podataka o šteti ili žrtvama.

Seizmolog Centra za zemljotrese na Aljasci Nataša Rupert, rekla je, međutim, da zajednicama u kojima se potres osetio preti opasnost od cunamija, pa stanovnici nisu mogli da izađu i provere da li je došlo do štete.

Jačina zemljotresa, zabeleženog u 12.53 časova po lokalnom vremenu, najpre je procenjena na 7,1 stepen, ali je Rupertova kasnije saopštila da ona iznosi osam stepeni.

Centar potresa bio je na oko 20 kilometara jugoistočno os ostrva Litl Sitkin, na dubini od 96 kilometara, što je relativno plitko za oblast Aleutskih ostrva, preneo je AP.

Centar za upozorenje na cunami u Palmeru, izdao je upozorenje stanovništvu u priobalnim oblastima izmedju mesta Nikolski i Atu i pozvao ga da se evakuiše u viša područja.

Upozorenje se odnosi i na područje od Nikolskog do Unimak Pasa, gde se očekuju jake struje i visoki talasi, ali ne i razorne poplave.loading...