Janukoviča kriju Rusi u svojoj pomorskoj bazi?

Ukrajinski mediji izvestili su da se predsednik Viktor Janukovič, za kojim je izdat nalog za hapšenje, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je “Glas Rusije”.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije u toku dana rekao da je Janukovič, posle odluke parlamenta o njegovoj smeni u subotu, krenuo ka vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali da je odustao i otišao u drugom smeru posle saznanja da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih bezbednosnih službi.

Objavljujući da je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje, Avakov je naveo da je Janukovič, u svojoj privatnoj rezidenciji u regionu Balaklava na Krimu, okupio svoje obezbeđenje i rekao im da izaberu hoće li da ostanu sa njim.

Neki su odlučili da ga napuste i uzeli su zvanično registrovano oružje, da bi ga predali vlastima na Krimu, naveo je Avakov.

Sa preostalim telohraniteljima Janukovič je sa još jednim saradnikom otišao iz rezidencije u Balaklavi “sa tri automobila ka nepoznatoj destinaciji, gaseći sve sisteme komunikacije”, naveo je Avakov, prenele su agencije.

Janukovič je pokušao da napusti Ukrajinu u subotu privatnim avionom, a portparol ukrajinske granične službe Sergij Astahov je novinarima AFP rekao da su njegovi pomoćnici tom prilikom pokušali da podmite pripadnike granične policije, što su oni odbili.

Predsednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov je privremeno preuzeo dužnosti predsednika države nakon što je u subotu u parlamentu izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisani parlamentarni izbori za 25. maj.

Podsetimo, premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je ranije da je “veoma upitan legitimitet novih vlasti u Kijevu, koje su do moći došle posle oružane pobune”. Nakon te izjave iz Moskve je stiglo i oštro saopštenje Ministarstva spoljnih poslova u kome se izražava zabrinutost zbog situacije u Ukrajini.

Poslanik: Janukovičev saradnik planirao veće krvoproliće

Visoki ukrajinski zvaničnik i blizak saradnik predsednika Viktora Janukoviča, koga je parlament opozvao i ne zna se gde se nalazi posle optužbi za ubistva demonstranata, planirao je još veće krvoproliće kako bi zaustavio masovne proteste protiv vlade, tvrdi član ukrajinskog parlamenta, navodeći da ima dokumenta kojima može da dokaže tu tvrdnju.

Prema ovom dokumentu, u operaciju razbijanja demonstracija trebalo je da bude uključeno 22.000 policajaca, među kojima 2.000 pripadnika policijskih snaga Berkut, 224 pripadnika antiterorističke grupe Alfa bezbednosnih snaga Ukrajine, kao i sedmoro snajperista.

Prema dokumentu koji, kako tvrdi, poseduje poslanik u parlamentu iz partije bivše premijerke Julije Timošenko, svrgnuta vlada Viktora Janukoviča nameravala je da, uz pomoć obaveštajne službe ruskih oružanih snaga, opkoli Trg nezavisnosti u Kijevu snajperima na krovovima, čiji bi zadatak bio da razbiju proteste.

Izvor nazvan Moskal rekao je i da je ovo samo deo njegovih saznanja, a da će ostatak izneti u javnost, ako vlasti ne pokrenu krivične prijave u ovom slučaju.

On je dodao i da će lično sarađivati u istrazi, preneo je britanski “Telegraf”.

Moskal, koji je dokumenta objavio na svojoj stranici na Fejsbuku, rekao je i da je to učinio da bi naterao privremenu vladu da pokrene zakonske postupke protiv zvaničnika odgovornih za nasilje.loading...