Veliki delovi gradova u Nigeriji koji su se našli na udaru islamskih ekstremista iz organizacije Boko haram sravnjeni su sa zemljom u obimnoj kampanji razaranja, pokazali su satelitski snimci koje je danas objavio Amnesti internešnel (Amnesti International- AI).

AI je saopštio da detaljni snimci gradova Baga i Doron Baga, u pokrajini Borno, koji su nastali pre i posle napada Boko harama početkom ovog meseca, pokazuju da je više od 3.700 objekata oštećeno ili u potpunosti uništeno.

Satelitski snimci koje je objavio AI snimljeni su 2. i 7. januara, a ekstremisti Boko harama su 3. januara zauzeli vojnu bazu u gradu Baga i zatim, prema izjavama očevidaca, masakrirali na stotine civila.

Danijel Ejr, stručnjak za Nigeriju u AI, rekao je da je napad u oblasti grada Baga bio najveći i najdestruktivniji od svih dosadašnjih napada Boko harama koje je analizirao Amnesti.

Prema navodima AI, podaci očevidaca, lokalnih zvaničnika i aktivista za ljudska prava ukazuju da je ubijeno na stotine civila. Prošle sedmice objavljena je cifra od čak 2.000 ubijenih. Nigerijska vojska, međutim, saopštila je da je ubijeno 150 ljudi, uključujući i militante.

Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan posetio je danas prestonicu provincije Borno, u kojoj je Boko haram intenzivirao napade i osvojio velike delove teritorije.

Kabinet predsednika saopštio je da je Džonatan otputovao u Maiduguri u nenajavljenu posetu i posetio vojnike angažovane u borbama sa militantima.

Navodi se daje on posetio i stotine civila smeštenih u jednom izbegličkom logoru u Maiduguriju, nakon što su pobegli iz Baga gde  su borci Boko harama pregazili vojnu bazu i napali stanovnike grada.

Džonatan, koji će na izborima u februaru pokušati da osvoji novi mandat, nije posetio severoistok Nigerije od kako je proglašeno vanredno stanje u maju 2014.loading...