Još jedna ostavka na javnoj funkciji – Vilijam Hejg nije više ministar inostranih poslova

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg saopštio je da podnosi ostavku na dužnost šefa britanske diplomatije.

Hejg je na svom Tviter nalogu napisao:

„Podnosim ostavku na mesto ministra inostranih poslova nakon četiri godine da bih postao lider donjeg doma parlamenta”. On je na ovoj poziciji bio četiri godine, a od sada će njegov uloga biti da koordiniše rad vlade sa radom donjeg doma britanskog parlamenta.

Bivši ministar inostranih poslova dugo je želelo da se bavi novim poslom pa će od maja 2015. godine, kada su planirani parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji „posle toliko dugog vremena provedenog u politici posvetiti nekim drugim stvarima, koje je oduvek želeo da radi”.

Promene u politici su dobre, napisao je on i dodao da zadržavanje pozicije nije samo po sebi cilj. „Posle 26 godina na mestu parlamentarca, biće pravo vreme da krenem dalje”.

On je veoma ponosan na novi Forin ofis, ali i oživljenje nekih saveza. Zadovoljan je na snažnije vođstvo Velike Britanije kad je borba za ljudska prava u pitanju, a on će nastaviti da se bori za zaustavljene seksualnog nasilja u sukobima, kao specijalni izaslanik premijera.