Dvostruki špijun Markus R. (32) ukrao je jedan strogo čuvani dokument sa imenima 3 500 agenata Nemačke obaveštajne službe (BND) i instalirao ga na privatni kompjuter u kući, piše nemački tabliod Bild.

Slučaj je otkriven prošlog jula i nije jasno da li je agent listu prodao nekoj drugoj službi, na primer ruskoj ili kineskoj.

– Amerikancima u svakom slučaju nije – piše tabliod, navodeći da BND nije želo da se izjasni o toj temi.

Markus R. je uhapšen u julu 2014. godine. On se, kako se navodi, tereti da je između 2012. i 2014. godine špijunirao BND i Amerikancima prodao 218 dokumenata za 25 000 evra.

Tabliod saznaje da je Markus R. ukrao listu iz 2011. godine, na kojoj se nalaze prava i lažna imena špijuna odeljenja EA (oblasti vojnih angažmana i inostranih odnosa) u BND, čime bi, kako se kaže, polovina BND špijuna mogla da bude razotkrivena.

Odeljenje EA je, između ostalog, odgovorno sa nemačke ambasade u inostranstvi i za oblasti vojnih misija Bundesvera i u njihove zadatke spada, navodi se, sprečavanje mogućih napada na nemačke vojnike u inostranim vojnim misijama i sakupljanje informcija o mogućim neprijateljima za NATO-partnere.

– Sada su agenti u opasnosti – navodi „Bild”, koji piše da je Markus R. memorisao listu sa imenima na jedan privatni kompjuter u kući i da je taj kompjuter zaplenjen prilikom pretraživanja kuće u leto 2014. godine, ali da su tek sada dokumenta sistematski procenjena.loading...