Keri apeluje na Hamas da prihvati prekid vatre

SAD su danas zaoštrile stav prema militantnoj palestinskoj organizaciji Hamas i uputile joj zahtev da prihvati sporazum o prekidu vatre da bi prestao njen sukob s Izraelom koji traje gotovo dve sedmice.

Američki državni sekretar Džon Keri nazvao je situaciju „gadnom” i istakao da Izrael ima pravo da se brani od stalnih raketnih napada Hamasa iz Pojasa Gaze koji taj pokret kontroliše.

– Gadno je. Rat je gadan. I ružne stvari će se dešavati. Ali oni (Hamas) moraju da uvide sopstvenu odgovornost – ocenio je Keri.

Keri je takođe optužio Hamas za pokušaj drogiranja, otmice i nasilnog odvođenja Izraelaca u Pojas Gaze – kroz mrežu tunela koje hamasovci koriste za prekogranične napade.

– Ni jedna država ne bi mogla da sedi skrštenih ruku, i ne preduzima ništa da se obračuna s ljudima koji na nju lansiraju hiljade raketa – rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, Hamas mora da ustukne, pokaže dozu razuma i prihvati ponudu za prekid vatre.

– Onda ćemo sigurno razgovarati o svim pitanjima koja su relevantne za krizu –  dodao je Keri. Za 13 dana konflikta koji je eskalirao u kopnenu ofanzivu Izraela na Pojas Gaze, ubijeno je više od 400 Palestinaca i sedam Izraelaca. Keri namerava, kako je rekao, da se uskoro sastane sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom i spreman je da hitno otputuje na Bliski istok, ako to bude potrebno. SAD se zalažzu za predlog primirja koji potiče od Egipta. Izrael je taj predlog prihvatio, ali ne i Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze.

Hamas se oslanja na vlade Katara i Turske da sačine alternativni plan. Katar i Turska su, pak, povezane sa organizacijom Muslimansko bratstvo koja je povezano sa Hamasom, ali je zabranjeno u Egiptu. Keri u današnjoj izjavi nije spominjao ni katarske ni turske napore da se dođe do prekida vatre, ali je rekao da svaki predlog o prekidu mora biti bezuslovan i ne sme „nagrađivati terorističko ponašanje”.

Šef američke diplomatije je takođe rekao da je poslednji talas nasilja posledica „legitimnih” izraelskih nastojanja da pronaje i kazni one koji su prošlog meseca oteli i ubili tri izraelska mladića, čija su tela nađena na Zapadnoj obali.

Odmah po njihovoj smrti dogodilo se ubistvo jednog palestinskog mladića, koji je premlaćen, zadavljen i spaljen. Veruje se da je ovaj zločin odmazda za ubistvo tri mlada Izraelca. Tenzije između Izraela i palestinskih vlasti tinjaju godinama, a počele su ozbiljnije da se kuvaju ovog prolecga, kada je Izrael odustao od devetomesečnih mirovnih pregovora koje je lično vodio Džon Keri pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas pristao na
vladu nacionalnog jedinstva sa Hamasom. Na palestinskoj Zapadnoj obali na vlasti je Abasova organizacija Fatah dok je suparnički Hamas na vlasti u Pojasu Gaze.