Kijev: Pobunjenici uništavaju dokaze o padu aviona

Ukrajinske vlasti optužile su proruske pobunjenike na istoku zemlje da pokušavaju da unište dokaze 'međunarodnih zločina' na mestu pada malezijskog aviona koji je u četvrtak najverovatnije oboren, prenosi danas britanski Bi-Bi-Si.

Vlada iz Kijeva je navela da pobunjenici sprečavaju međunarodne predstavnike i stručnjake ukrajinskih vlasti da započnu istragu o uzroku pada aviona.

Ukrajinska vlada je saopštila da su „teroristi” odneli 38 tela poginulih u mrtvačnicu u Donjecku, kao i da pokušavaju da transportuju olupinu aviona u Rusiju.

Vlada dodaje da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Rusiju da povuče svoje teroriste i dozvoli ukrajinskim i međunarodnim ekspertima da sprovode svoju istragu.

Rusija je s druge strane optužila Zapad da vodi informacioni rat protiv nje.

Ministarstvo odbrane Rusije takođe je pozvalo Ukrajinu da pruži detalje o tome šta su njeni protivvazdušni sistemi radili u vreme pada aviona.

Ranije danas, tim međunarodnih posmatrača saopštio je da su im pobunjenici ograničili pristup olupini.

Portparol OEBS rekao je da pristup mestu na kojem se nalazi olupina kontrolišu naoružani ljudi, a da je jedan od njih ispaljivao hice u vazduh.

Ukrajinske vlasti i pobunjenici otpužuju se međusobno da su oborili avion.

Vlasti iz Kijeva nazvale su ovu katastrofu „aktom terorizma” i objavile, ono što su nazvale, presretnutim telefonskim razgovorima koji dokazuju da su avion oborili separatisti.

Proruski pobunjenici, međutim, tvrde da su putnički avion oborile vladine snage.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da veruje da je avion Malezija erlajnsa pao u donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, pošto je pogođen raketom zemlja-vazduh, ispaljenom iz oblasti koja je pod kontrolom pobunjenika.

Svih 298 putnika i članova posade koji su bili u avionu poginuli su.

Boing 777 leteo je od Amsterdama u Kuala Lumpur, a srušio se između mesta Krasni Luč u regionu Luganska i Šahtjorsk u susednom Donjecku.

Prema poslednjim podacima koje je objavila Malezija erlajns, u avionu je bilo 192 Holanđana, 44 Malezijca, 27 Australijanaca, 12 Indonežana, 10 Britanaca, jedan Južnoafrikanac, četiri Nemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i po jedan Kanađanin i Novozelanđanin.