Kijev: Rusi izvršili invaziju na Krim

Ruska vojska izvela je danas invaziju Krima, a vazdušni prostor te oblasti zatvoren je, izjavio je jedan visoki ukrajinski zvaničnik. Prethodno su naoružani muškarci preuzeli kontrolu nad glavnim aerodromima u toj oblasti.

– Ruska vojska izvela je danas invaziju… Vazdušni prostor (Krima) zatvoren je zbog velikog broja sletanja ruskih aviona i helikoptera – rekao je predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Sergej Kunicin televiziji ART.

Intefaks je ranije javio da iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva, od jutros nije dozvoljeno nijedno poletanje ka međunarodnom aerodromu u Simferopolju.

Rojters, međutim, pozivajući se na informacije službenika na aerodromu, navodi da je samo jedan let iz Kijeva odložen, a da ostali lete ka Simferopolju i iz tog grada bez ikakvih problema.

Kijev je danas uložio protest Rusiji zbog, kako navode, ugrožavanja vazdušnog prostora i kršenja sporazuma o zakupu baze Crnomorske flote na Krimu, preneo je Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije navelo više detalja, ali je ukrajinska granična služba saopštila da je više od 10 ruskih vojnih helikoptera preletelo iz Rusije u ukrajinski vazdušni prostor, iznad poluostrva Krima.

Rojters navodi da su ruski vojnici, takođe, blokirali jedinicu ukrajinskih graničara u blizini luke Sevastopolja, gde je sedište ruske Crnomorske flote.

Janukovič ‘morao da napusti zemlju’

Na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu, Janukovič je kazao da nije pobegao iz države, već da je morao da napusti zemlju zbog sopstvene bezbednosti.

Na ponovoljena pitanja novinara na koji način planira da utiče na situaciju u Ukrajini, kada nema osnovne poluge vlasti, i kad su mu čak okrenuli leđa i kolege iz Partije regiona, Janukovič je dogovarao neodređeno, ponavljajući da je legitimni predsednik.

Upitan da li ga predsednik Rusije Vladimir Putin takođe smatra legitimnim predsednikom, on nije odgovorio direktno. Naveo je da se otkada je došao u Rusiju nije sreo sa njim, već samo razgovarao telefonom.

– Kada Vladimir Putin bude imao vremena da se sretnemo, razumeću njegov odnos – kazao je Janukovič.

Kazao je da je „začuđen” zbog „uzdržnog” odnosa Rusije i Putina u odnosu na događaje u Ukrajini.

– Rusija ne može da stoji po strani, bez učešća u sudbini Ukrajine koja joj je sused, i treba da iskoristi sve mogućnosti da spreci haos, teror, koji danas postoji u Ukrajini – dodao je.

Janukovč je međutim ukazao da je „kategorički protiv invazije ruskih vojnih trupa” na teritoriju Ukrajine.

On je rekao da Vrhovnu radu ne smatra legitimnom, te da predsednički izbori treba da budu održani do kraja godine, zajedno sa ustavnim reformama.

Janukovič je kritikovao EU zbog podrške „radikalima” i neinsistiranja na realizaciji sporazuma sa opozicijom od 21. februara, rekavši da je „prevaren” potpisivanjem tog sporazuma.

Obraćajući se, kako je rekao, narodu Ukrajine, Janukovič je tražio „oproštaj od onih koji su stradali i koji stradaju” i obećao da će „činiti sve što može do kraja života”.

Na pitanje čega se stidi, smenjeni ukrajinski predsednik je odgovorio: „Stidim se, hoću da se izvinim veteranima, ukrajinskom narodu za to što se desilo. Nisam imao dovoljno snage da održim stabilnost i sprečim haos”.

Janukovič je rekao i da će se vratiti u Ukrajinu čim bude imao realnu mogućnost i garancije međunarodnih posrednika za bezbednost.

Na pitanje kako se našao u Rusiji, rekao je da su mu pomogli „oficiri-patriote”, a da se smestio kod starog prijatelja nedaleko od Rostova na Donu, koji mu je pružio utočište.