Kinez tuži državu zbog smoga

Kinez, iz smogom okovanog severnog kineskog grada Šiđiadžuanga, je prva osoba koja tuži državu jer nije uspela da spreči zagađenje vazduha.

Li Guisin, stanovnik Šiđiadžuanga, lokalne prestonice Hebei provincije, podneo je tužbu okružnom sudu tražeći od Opštinskog biroa za zaštitu životne sredine da “sprovodi svoju dužnost kontrole zagađenja vazduha u skladu sa zakonom”, prenela je agencija Rojters.

Ogorčeni stanovnik severa Kine je takođe zatražio odštetu za stanovnike koji udišu zagušujući smog koji je obavio Šidijiadžuang, mada je ostalo nejasno da li će sud i prihvatiti tužbu Lija.

Smog je toliko gust da čak i ‘statue nose maske’, navodi AP pozivajući se na fotografije studenata iz studenskog kampusa koje cirkulišu socijalnim mrežama. Studenti Pekinškog univerziteta stavili su maske na statue španskog romanopisca Migela de Servantesa, koosnivača Komunističke partije Kine Li Dadžaa i pokretača tradicionalne kineske igre Tai Chi. Opasan smog spustio se danas i na Peking, uprkos najavljenom zatvaranju ili smanjenju proizvodnje u 147 gradskih industrijskih postrojenja, pa je Nacionalni meteorološki centar saopštio da je očitano zagađenje od 444 mikrograma po kubnom metru u centru Pekinga.

AP podseća da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je zagađenje vazduha od 25 mikrograma po kubnom metru – bezbedni nivo za ljude.

Kineski predsednik Sji Ðinping, u najnovijem pokušaju kineskih vlasti da se prvi čovek države predstavi kao blizak običnim građanima, prošetao je ulicama Pekinga bez obzira na zagađenje vazduha sitnim česticama poznatim kao PM 2.5 koje se povezuje sa preranom smrću stotina hiljada ljudi, navodi AFP.

Problem zagađenja vazduha u Kini postao je jedan od glavnih izvora nezadovoljstva kineskog naroda vlašću.loading...