Klimatske promene mogle bi da izazovu TREĆI SVETSKI RAT

Nekadašnji vojni zvaničnici iz Sjedinjenih Američkih Država upozoravaju da će globalno zagrevanje planete dovesti do brojnih kriza, koji bi mogli da eskaliraju i prouzrokuju globalni konflikt.

Izveštaj iz 2014. godine koji su podneli nekadašnji generali američke vojske pokazao je da bi države trebalo da se pripreme na bezbednosne rizike izazvane klimatskim promenama, prenosi Daily Mail.

Globalno zagrevanje će neminovno uizazvati siromaštvoi migracije što će dovesti do problema. Takođe, topljenje polarnih kapa otvoriće nove puteve za vojsku i trgovce, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se takođe tvrdi da bi ovakvi uslovi mogli da dovedu do procvata terorističke aktivnosti i drugih oblika nasilja.

Ovi stručnjaci su izjavili da su iznenađeni time što se na globalno zagrevanje ne obraća dovoljno pažnje, pa su ovaj izveštaj i obvjavili kako bi povećali svest o tome da postoji opasnost.

Oni tvrde da se na pojedinim područjima već vide posledice globalnog zagrevanja – na primer u Africi, Aziji i na Bliskom Istoku.

Upozoravaju na to da u tim oblastima ekstremne vrućine već utiču na produžene suše i poplave što rezultira nedostatkom hrane i migracijama. Tvrde da ovo može dovesti do političkih nestabilnosti i socijalnih tenzija, što može vrlo lako prerasti u novi globalni konflikt.