KO ĆE NASLEDITI OBAMU? U trci za sledećeg predesdnika SAD sve nama poznate face

Džon Elis - Džeb Buš najavio je mogućnost da se kandiduje za predsedničke izbore 2016. godine, čime postaje mogući rival Hilari Klinton, za koju se očekuje da će uskoro saopštiti da ulazi u izbornu trku.

Dolazak Džeba Buša (61), sina predsednika Džordža Buša Starijeg i brata predsednika Džordža Buša Mlađeg, ili Hilari Klinton (67), supruge bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, u Belu kuću 2017. godine značilo bi da od 1989. godine dve porodice imaju monopol izvršne vlasti u SAD.

Sadašnji američki predsednik Barak Obama bi, prema tome, predstavljao samo “kratku pauzu” između dve “porodične vladavine”, ocenile su svetske agencije.

Bivša prva dama SAD i državna sekretarka Hilari Klinton, koja poznaje Belu kuću kao svoj džep jer je u predsedničkoj palati živela od 1993. do 2001. godine, isključila je mogućnost da bi za američku demokratiju bilo “monotono” da vlada ista “porodična politička dinastija”.

– Imali smo dva Ruzvelta i dva Adamsa. Možda neke porodice jednostavnu imaju bolji osećaj ili predispoziciju da se bave politikom – rekla je Hilari Klinton.

Džon Kvinsi Adams, šesti američki predsednik (1825-1829) bio je sin Džona Adamsa, drugog američkog predsednika (1791-1801), koji je nasledio Džordža Vašingtona.

Predsednici Teodor Ruzvelt (1901-1909) i Frenklin Delano Ruzvelt (1933-1945) bili su dalji rođaci.

Bivša američka državna sekretarka ipak je rekla da poznato prezime ne mora uvek da bude garancija za uspeh u politici.

– Bila sam kandidat za izbore 2008. ali sam izgubila od Obame. Naš sistem je otvoren za sve. To nije monarhija u kojoj kralj jednog jutra ustane i odluči da abdicira u korist svog sina – rekla je Hilari Klinton.

Analitičari se, pak, ne slažu u potpunosti s njenim stavom.

Politikolog sa Univerziteta Kolumbija Rob Gudman smatra da porodična politička dinastija “nije dobra stvar”.

– Moć tih političkih dinastija, koja se zasniva na istom prezimenu, oslanja se na snažnu mrežu donatora i često je sklona popuštanju u demokratiji, čime se otvara put ideji da naredna, nova generacija lidera može izronuti iz bilo kakve sredine – rekao je Gudman.

Prema njegovim rečima, politička dinastija predstavlja samo “dobru priču”.

– Politika ne može samo da se zasniva na fascinantnim pričama. Ona nastaje iz društvenih pokreta, od običnih ljudi i iz borbe nekih interesa – ocenio je Gudman.

Premda su predsednički izbori, zakazani 8. novembra 2016. godine, daleko, demokrate su spremne da podrže HIlari Klinton kao svog kandidata, dok će Buš imati više teškoća da ubedi svoje republikance.

– Ne vidim da će zemlja izabrati još jednog Buša – rekao je republikanski senator Oklahome Tom Kobern, poznat po otvorenosti u javnim nastupima.

– Još postoji neki bes prema Džordžu Bušu Mlađem. Da Džeb nema isto prezime, bio bi odličan kandidat – dodao je senator.

Buš Stariji, sam sin senatora, bio je samo u jednom mandatu predsednik SAD. Porazio ga je Bil Klinton, ali će zato Bušov sin, Buš Mlađi, postati predsednik osam godina kasnije. Njegova supruga Barbara nedavno je rekla da je “smešno” da velika zemlja kao SAD nije u stanju da pronađe predsedničkog kandidata koji ne pripada poznatim porodičnim dinastijama lidera.

Analitičari navode da je jedina izvesnost ta da će se porodica Obama, ukoliko ne dođe do iznenadnog preokreta, držati dalje od predsedničke trke. Mediji prenose da se prva dama Mišel Obama nekoliko puta izjasnila da je ne privlači “politička pustolovina”.