Ko je sve bio u srušenom malezijskom avionu?

Spasioci, policajci, čak i rudari van dužnosti pretražuju jutros zonu oko mesta u istočnoj Ukrajini na kojem se srušio malezijski avion sa 295 putnika i članova posade, a među žrtvama su renomirani stručnjaci za borbu protiv side koji su putovali na međunarodnu konferenciju u Melburnu.

Još nije jasno šta je uzrok pada. Ukrajina je optužila proruske separatiste, koji kontrolišu oblast u Donjecka gde se avion srušio, da su letelicu oborili. Separatisti su odbacili ovu optužbu.

Američki obaveštajci smatraju da je avion oborila raketa zemlja- vazduh, ali još utvrđuju ko je ispalio projektil.

Spasiocima su se jutros pridružili rudari, i oni zajedno sa policijom pretražuju oblast u potrazi za telima i ostacima aviona. Novinar Asošiejted pres video je leševe i ostatke leševa na polju kod sela Rozsipne na oko četiri kilometara od mesta gde se letelica srušila.

Australijski zvaničnici su jutros saopštili da je u avionu bio veliki broj svetski priznatih stručnjaka za HIV/sidu i aktivista u borbi protiv ove bolesti koji su išli u Australiju na međunarodnu konferenciju u Melburnu.

– Prema nepotvrđenim podacima, u avionu Malejžan ervejza bilo je do 100 učesnika dvadesete Međunarodne konferencije o sidi, koja počinje u nedelju – rekao je premijer australijske savezne države Viktorija, Denis Naptin.

– Tačan broj nije još poznat, ali nema sumnje da je cifra značajna – rekao je Naptin novinarima u Melburnu, i ukazao da se radi o „naučnicima, lekarima, ljudima koji su na frontu borbe protiv side širom sveta”.

Avion je iz Amsterdama leteo za Kuala Lumpur.

U njemu je bilo najmanje 27 Australijanaca koji su posle dolaska u Kuala Lumpur trebali da nastave za domovinu, rekla je australijska ministarka za spoljne poslove Džuli Bišop novinarima u Brizbejnu.

Među putnicima je bio bivši predsednik Međunarodnog društva za borbu protiv side Džop Lang, veoma priznati istraživač ove bolesti iz Holandije, rekao je lider australijske opozicije Bil
Šorten.