Ko odlučuje o završetku lečenja – Eutanazija podelila Evropu

Evropski sud naložio je danas francuskim lekarima da nastave lečenje pacijenta u komi, dok je britanski Vrhovni sud saopštio da zabrana pomaganja u samoubistvu (eutanazija) nije u skladu s ljudskim pravima, što je stvorilo nova pitanja o tome ko odlučuje o završetku lečenja osobe.

Odluka britanskog suda neočekivano je postala dalekosežna.

Iako su tom odlukom odbačene žalbe dve ozbiljno hendikepirane osobe koje su tvrdile da zakon treba da bude izmenjen kako bi lekarima bilo dopušteno da ih usmrte, u odluci se sugeriše da parlament promeni zakon kako bi zakon bio u skladu s ljudskim pravima.

Međutim, sud u Pou, na jugozapadu Francuske, oslobodio je danas francuskog lekara Nikolu Bonmezona optužbi za smrt sedam pacijenata.

Bonmezon (53) je optužen da je starijim pacijentima, koji nisu mogli da budu izlečeni, dao prekomernu dozu lekova, bez prethodne konsultacije s kolegama.

Nijedna porodica žrtava nije podnela tužbu, a grupa od 250 lekara uputila je pismo francuskom predsedniku Fransoa Olandu protiv suđenja Bonmezonu.

Oland je izrazio nadu da će ozbiljno bolesnim pacijentima biti olakšano da zatraže medicinsku pomoć kako bi okončali svoj život.

Eutanazija je trenutno legalna u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu.