Konačno: Izrael i Hamas pristali na primirje

Izrael i Hamas pristali na zahtev UN da na kratko okončaju neprijateljstva iz humanitarnih razloga, nakon što je u izraelskom udaru ubijeno četvoro dece.

U međuvremenu jačaju napori da se obezbedi formalan prekid vatre. Dve strane su najavile privremeni prekid sukoba nakon što je u utorak nastavljena izraelska ofanziva posle propasti inicijative Egipta da se postigne prekd vatre.

Pre petočasovne pauze, koja počinje danas u 10 sati po lokalnom vremenu ( devet po srednjeevropskom), neprijateljstva su se jutros nastavila izraelskim vazdušnim udarima deseti dan zaredom.

Do sada je poginulo 227 Palestinaca i 1.678 ih je ranjeno, rekli su palestinski izvori.

Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Gazi navodi da je među poginulima 80 odsto civila.

Od 8. jula kada je ofanziva počela iz Gaze je ispaljeno preko 1.200 raketa na Izrael.

U utorak je pala prva izraelska žrtva.

Armija je rekla danas da je prošle noći izvela 37 udara, a da je sedam raketa ispaljeno iz Gaze, od kojih su četiri pale u polja, a ostale je presrela izraelska protivraketna odbrana.

Hamas je odbacio egipatski plan za pun prekid vatre, istakavši da ni nije bio uključen u diskusije.

Izraelska armija je najavila da će obustaviti bombardovanje Gaze danas od 10 do 15 sati, nakon zahteva UN.

Hamas je posle takođe to potvrdio.

– Palestinske frakcije su pristale da prihvate ponudu Ujedinjenih nacija za smiravanje na terenu na pet sati počev od 10 ujutru – rekao je portparol Sami Abu Zuhri AFP-u.

U Kairu se zvaničnik Hamasa sastao s egipatskim liderima i palestinski predsednik Mahmud Abas je stigao da se pridruži diplomatskim naporima.

Izraelski mediji javljaju da će se izraelski predstavnici takodje pridružiti diskusijama.

Podršku naporima Egipta dao je predsednik SAD Barak Obama u sredu.

On je precizirao da će u naredna 24 sata njegova zemlja nastaviti bliske kontakte sa „prijateljima i partnerima u regionu” i da će „koristiti sve diplomatske izvore i veze da podrži napore za postizanje dogovora o prekidu vatre”.

Takođe je rekao da je njemu i svetu srce slomljeno zbog smrti palestinskih civila u pojasu Gaze, ali da Izrael ima pravo da se „brani od raketa koje terorišu” njegovo stanovništvo.

U međuvremenu su početni rezultati istrage pokazali da su meta udara u kome su poginula četiri dečaka igrajući fudbal bili operativci Hamasa saopštila je armija, dodavši da su civilne žrtve tragičan ishod.