Krv teče na istoku Ukrajine: Skoro 200 mrtvih, vlasti apejuju na građane da ostanu u kućama

U vojnoj operaciji na istoku Ukrajine 181 osoba je ubijena, uključujući 59 pripadnika ukrajinske vojske i povređena su 293 lica, saopštio je Oleg Maknitski.

Raša tudej navodi da je ostalo nejasno da li najnoviji broj žrtava na istoku Ukrajine uključuje žrtve među snagama samoodbrane (proruskih snaga).

Glavni ukrajinski tužilac je dodao da je preko 220 ljudi oteto, uključujući 12 stranih državljana, od kada su operacije počele u regionima Luganska i Donjecka.

– Šeststo sedamdeset i pet kriminalnih preduzeća, povezanih sa subverzivnim aktivnostima, terorističkim aktima, kao i s ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Ukrajine, trenutno su pod istragom – rekao je Maknitski.

U međuvremenu, pripadnici proruskih snaga u Slavjansku, gde su nastavljene žestoke borbe sa ukrajinskom vojskom, tvrde da su oborili ukrajinski borbeni avion suhoj Su-25.

– Pre oko pola sata smo oborili avion Su-25 ukrajinske vojske, a uništili smo i jedan njihov helikopter, nekoliko tenkova i jedan oklopni transporter – izjavio je „narodni gradonačelnik” Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjov.

On je dodao da su pripadnici ukrajinske vojske na kontrolnom punktu u blizini Slavjanska zabranili da dva autobusa sa decom napuste taj grad.

Portparol proruskih snaga u Slavjansku je naveo da trenutno taj grad nadleće osam helikoptera ukrajinske vojske.

Ukrajinska vojska nastavila je jutros da gađa Slavjansk, a nad gradom je uočeno više ukrajinskih borbenih aviona, izjavio je za agenciju Itar-Tas predstavnik tamošnjih proruskih snaga.

„Narodni gradonačelnik” Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjov je izneo da je u jutrošnjim napadima na taj grad poginuo jedan civil, a udari ukrajinske vojske su najviše usmereni na centar grada, kao i na selo Semenjovka, preneo je Interfaks.

Sem u Slavjansku, borbe su se tokom noći odvijale i desetak kilometara dalje, u Kramatorsku, posebno na lokalnom aerodromu.

Prema najnovijim izveštajima, trojica pripadnika proruskih snaga su poginula u selu Jasnohirka, u predgrađu Kramatorska, pošto je ukrajinska vojska granatom pogodila automobil u kojem su se oni nalazili, navodi Itar-Tas.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov pozvao je danas stanovništvo na istoku zemlje da ne izlazi i ostane u zatvorenom prostoru zbog eskalacije sukoba sa proruskim snagama.

Avakov je, na svojoj Fejsbuk stranici, upozorio stanovnike Luganska, Slavjanska i susednih gradova Kramatorsk i Krasni Liman da ostanu u svojim domovima, javljaju agencije.

Ministar je naveo da ne treba izlaziti napolje kako bi „izbegli da rizikuju svoje živote” i dodao da besni „veoma intenzivna pucnjava” od jutra u malom obližnjem gradu Semenivka, prenela je agencija AFP.

Vladine trupe su angažovane u intenzivnim sukobima protiv proruskih pobunjenika u istočnom gradu Slavjansku i prema pisanju Avakova, „ofanziva je ušla u odlučujuću fazu”, dodaje AP, a to je potvrdio i novinar američke agencije koji je nedaleko od grada čuo stalnu pucnjavu iz pištolja i artiljerije i video crni dim kako se uzdiže nad Slavjanskom.

Borbe su danas nastavljene i u Lugansku.

U vazdušnom napadu na zgradu regionalne administracije u Lugansku poginulo je osam osoba, a još pet je izgubilo život u višečasovnom sukobu u južnom predgrađu, blizu položaja lokalne granične jedinice ukrajinske vojske, saopštila je danas pres služba „Luganske Narodne Republike”.

– Osam osoba je poginulo u bombardovanju zgrade regionalne administracije, a pet naših boraca stradalo je u sukobu sa graničarima u predgrađu Luganska – izjavio je predstavnik pres službe samoproklamovane Narodne Republike za Interfaks, a prenosi „Glas Rusije”.

– Veliki broj teško ranjenih pripadnika lokalnih snaga prebačen je u bolnice – dodao je on.

Izdat nalog za hapšenje jednog od lidera opozicije

Ukrajinski parlament Rada dao je dozvolu za hapšenje jedog od lidera ukrajinske opozicije i bivšeg predsedničkog kandidata Olega Careva, koji je kritikovao nedavno održane predsedničke izbore u Ukrajini. On se kandidovao za predsednika, ali se povukao iz predizborne kampanje, uz obrazloženje da su vlasti u Kijevu prekršile sve demokratske norme, navodi Itar-Tas.