Krvavi Mundijal: Najmanje 48 ubijeno dok su gledali utakmicu

Najmanje 48 ljudi je ubijeno u noćašnjem napadu islamističkih ekstremista na više objekata u kenijskom mestu Mpeketoni na obali Indijskoj okeana, javio je britanski BBC.

Broj žrtava je porastao sa 34 na najmanje 48 u kenijskom mestu na 20 kilometara od Lamu ostrva koje je poznato kenijsko turističko letovalište i severnije od najveće luke Mombase, potvrio je Kenijski crveni krst i policija, dodaje AP.

Izveštač BBC Jusuf Dajo iz Najrobija javio je da je napad počeo sinoć u 20:30 časova po lokalnom vremenu, dok su meštani gledali fudbalsku utakmicu sa Svetskog prvenstva na televiziji.

Svedoci u Mpeketoniju, grada na 20 kilometara od Lamu ostrva koje je poznato kenijsko turističko letovalište, naveli su da je pucnjava trajala nekoliko sati i da ima zgrada u plamenu.

Lokalni stanovnici su naveli da su napadači oteli kombi i iskoristili ga za napade na različite lokacije širom mesta.

Svedoci su potvrdili da su naoružani napadači sa pokrivenim licima, bacili eksploziv na lokalnu policijsku stanicu pre upada i kradje oružja.

U ranijim izveštajima je javljeno da su napadači upotrebili automatsko oružje u napadu na policijsku stanicu u malom primorskom gradu, zapalili dva hotela i ostavili za sobom brojne čaure po ulicama.

Komandant kenijske policije Dejvid Kimaijo rekao je da su naoružani napadači napali i banku.

BBC navodi da je još uvek nejasno ko su bili napadači, ali je portparol Kenijske vojske, major Emanuel Čirčir rekao da su napadači “verovatno (pripadnici) Al-Šabab.”

Mpeketoni je malo mesto gde boravi samo nekoliko stranaca koji su u poseti regionu i nalazi se, na 100 kilometara, od Somalije.