Labrador spasio svoju gazdaricu: Nanjušio joj je karcinom dojke

Labrador Dejzi je pre pet godina nanjušio rak dojke kod svoje gazdarice, Kler Gest, i tako joj je spasio život.

Ona je kasnije osnovala organizaciju “Medical Detection Dogs”, u kojoj dresirani kučići otkrivaju razne bolesti kod ljudi.b

Umiljata Dejzi je jedan od glavnih boraca protv karcinoma.

U avgustu 2009. godine Gest je aktivno trenirala svog ljubimca da nanjuši bolesti, jer se bavi medicinom i istraživanjem ponašanja pasa. Ona je bila ubeđena da psi, uz pravilnu dresuru, mogu da se nauče kako da nanjuše razne bolesti kod ljudi – od problema sa šećerom do kancerogenih ćelija u mokraći. Ali nije ni sanjala da će njen eksperiment spasiti prvo njen život, prenosi Avaz.

Jednog popodneva, Kler je izašla sa posla kako bi prošetala svoje ljubimce, Dejzi i još dva psa.

– Otvorila sam gepek i druga dva psa su odmah iskočila, ali Dejzi je samo buljila u mene. Onda me je gurnula njuškom, gurajući mi grudi. Bilo je veoma čudno, jer ona nije agresivan pas. Ali onda me je ponovo gurnila. Rekla sam joj “Luda devojko, skloni se”. Ona je izašla iz kola i otišli smo u šetnju, ali sve vreme sam razmišljala kako me je baš zabolelo to mesto gde je gurala – priseća se ona.

Te večeri je Kler ispipala svoje grudi, i baš na mestu koje je Dejzi njušila opipala je kvrgu. Odmah je otišla lekaru i rekli su joj da baš na tom mestu ima cistu. Kasniji testovi i mamogram dokazali su da se radi o raku dojke.

– Doktor mi je rekao da sam imala sreće što je rak pronađen tako rano. Rak je bio smešten jako duboko, i ne bih ga ni osetila sve dok ne bi bilo prekasno – kaže Gest.

Odmah je operisana i posle toga je pet sedmica išla na zračenja.

Sada je zdrava, i tvrdi da život duguje svom kućnom ljubimcu. To joj je bio najveći dokaz da njen eksperiment funkcioniše, i sada vodi čitav tim kučića koji, njušenjem mokraće, mogu da otkriju karcinom u ranom stadijumu.