Lavrov pozvao OEBS da pošalje posmatrače na granicu

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov pozvao je OEBS da pošalje posmatrače na rusko-ukrajinsku granicu, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnjih poslova.

“Ruska strana poziva posmatrače OEBS-a da dođu na granične prelaze Gukovo i Donjeck na rusko-ukrajinskoj granici kao gest dobre volje i bez odlaganja da se proglasi prekid vatre”, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je poslalo pismo švajcarskom predsedniku i šefu OEBS-a Didijeu Burkhalteru i da planira da OEBS-u dostavi predlog dokumenta o toj temi.

Rusko ministarstvo je navelo da je Rusija uverena da će taj potez doprineti zaustavljanju nasilja i “početku sveobuhvatnog i transparentnog dijaloga u Ukrajini”.

Rusija se odlučila na ovaj potez nakon povećanja napetosti između Moskve i Kijeva zbog sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, navodi AFP.

Kremlj je ranije danas demantovao izveštaje da razmatra ciljane napade na Ukrajinu nakon što je jedan državljanin Rusije poginuo od granata za koje Moskva tvrdi da su došle s ukrajinske strane granice.

S druge strane, Kijev je danas objavio da je avion ukrajinske vojske oboren projektilom koji je verovatno došao s ruske teritorije.

Zapad razmatra uvođenje novih sankcija Moskvi zbog toga što, kako navodi, “Kremlj podržava oružanu pobunu ukrajinskih separatista na istoku te zemlje”.