Lavrov: Ukrajinska kriza kao bombardovanje Beograda 1999.

Trenutna kriza u Ukrajini podseća na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On smatra da Vašington treba da se oseća odgovornim za krizu u Ukrajini.

– Trenutni događaji u Ukrajini podsećaju nas na Beograd 1999. godine – rekao je Lavrov, podsetivši na mart te godine kada je NATO otpočeo svoje 78. dnevno bombardovanje Jugoslavije bez saglasnosti.

Ujedinjenih nacija protiv suverene zemlje koja nije predstavljala pretnju pripadnicima tog vojnog saveza, prenela je TV stanica Raša tudej (RT) na svom sajtu.

RT navodi da je u tim vazdušnim udarima 2.000 civila poginulo kao i da je najmanje 40.000 kuća uništeno, a sve pod izgovorom da se “spreči širenje nestabilnosti” u kontekstu kosovskog sukoba.

– Imamo razloga da verujemo da vodeće evropske zemlje shvataju svoju odgovornost za ono što se događa u Ukrajini. Voleli bismo da se i SAD pridruže (EU) u shvatanju te odgovornosti – rekao je Lavrov, koji boravi u poseti Bugarskoj.

Lavrov je apelovao na međunarodne partnere da ostave po strani svoje ambicije i da misle na spasavanje života civila na jugoistoku Ukrajine.

– Sada moramo da mislimo na spasavanje života – naglasio je šef ruske diplomatije, dodavši da obustava vatre na jugoistoku Ukrajine ne bi smela da bude odlagana ni pod kakvim okolnostima.

Lavrov smatra da će primirje doprineti da otpočnu mirovni pregovori, u kojima treba poštovati prava svih regiona u Ukrajini kao i da će pregovorima biti određena buduća politička mapa puta za razrešenje krize.

Sporazum postignut u Berlinu prošle srede između Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine da se formira Kontakt grupa s ciljem postizanja neuslovnog i zajedničkog dogovora o obustavi vatre nije stupio na snagu, rekao je Lavrov.

Sastanak Kontakt grupe u nedelju bio je nepotpun jer nisu bili prisutni predstavnici milicija sa jugoistoka Ukrajine, dodao je šef ruske diplomatije.