Lečili ga od ‘nepostojeće’ bolesti: Pacijent greškom lečen 10 godina od Alchajmera

Sud u francuskom gradu Nansi otvorio je istragu protiv tamošnje bolnice koja je pre 10 godina pogrešno dijagnostifikovala Alchajmerovu bolest jednom 50-godišnjem pacijentu koji je redovno uzimao terapiju za to neurodegenerativno i hronično oboljenje, prenosi danas pariska štampa.

– Tragično je to što se čovek deset godina lečio od bolesti koju nema sa svim društveno-profesionalnim posledicama – izjavio je Žan-Kristof Diše, advokat pacijenta čije ime nije pomenuto.

Proglašen nesposobnim za rad, Francuz koji je tada imao 40 godina, izgubio je posao, osamio se u svojoj kući i redovno uzimao lekove od kojih je osećao izražene neželjene efekte, kao što su mučnina, povraćanje i depresija.

Pacijent je zapravo imao poremećaj kognitivnih sposobnosti usled bivše traume glave, naveli su mediji i dodali da se zbog pogrešne terapije zdravstveno stanje pacijenta dodatno pogoršalo.

Bolnica u Nansiju nije želela da komentariše tu aferu, čekajući rezultate ekspertize koja treba da utvrdi kako je došlo do pogrešne dijagnoze.

Alchajmerova bolest je degenerativni poremećaj mozga koji uništava neurone i veze u moždanoj kori, što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.

Ta bolest dovodi do postepenog, nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru, i, na kraju, i sposobnosti za staranje o sebi.