Lekari: Postoji rizik da se epidemija Ebole proširi!

Epidemija ebole u zapadnoj Africi se pogoršava i rizikuje da zahvatiti druge zemlje, upozorio je zvaničnik organizacije Lekari bez granica (Medecins sans frontieres) Bart Jansens.

– Ova epidemija je bez presedana, apsolutno nije pod kontrolom i situacija se pogoršava – rekao je Jansens u intervjuu objavljenom danas u belgijskom listu Libr Belžik (Libre Belgique). Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio je danas uoči kriznog sastanka posvećenoj toj temi u Londonu, da ebola predstavlja pretnju za Veliku Britaniju.

Jansens je rekao da se epidemija ebole i dalje širi, posebno u Liberiji i Sijera Leoneu, gde postoje velika žarišta. Dodao je da ako se situacija brzo ne popravi, postji realan rizik da će druge zemlje biti zahvaćene. Svetska zdravstvena organizacija i vlade treba da uvedu nove mere i da se organizuju da pojačaju napore za suzbijanje ove bolesti, rekao je Jansens. Epidemija ebole izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na susednu Liberiju i Sijera Leone.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije od 23. jula, ukupno je 1.201 osoba zaražena ovom bolešću, od kojih je 672 umrlo. Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio je danas da za sada ni jedan britanski državljanin nije zaražen ovom bolešću, i da su vlasti prilično sigurne da nema ni jednog slučaja ove bolesti u Britaniji. Virus ebole međutim „predstavlja pretnju na koju treba da odgovorimo”, rekao je Hamond i dodao da će se razmotriti mere koje treba preduzeti. Britanska služba za javno zdravlje obavestila je službenike na granicama i aerodromima o simptomima ove bolesti, kao i britanske lekare da obrate pažnju pošto simptomi bolesti mogu da se manifestuju i više od 20 dana od zaraze. Da bi zaustavile širenje ove bolesti nekoliko zapadnoafričkih avionskih kompanija obustavilo je letove za Liberiju i Sijera Leone. Nigerija, takođe u zapadnoj Africi, uvela je pojačane mere granične kontrole posle potvrde da je jedan Liberijac umro od ebole u Lagosu, što je prvi slučaj te bolesti u Nigeriji.

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju. Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto. To oboljenje se uglavnom širi u kontaktu s obolelom osobom.