Loše vesti sa istoka: Oboren avion sa 49 ukrajinskih vojnika

Četrdeset devet ukrajinskih vojnika poginulo je pošto su protekle noći proruske snage oborile transporter 'Il-76' koji je trebalo da sleti na aerodrom u Lugansku na istoku Ukrajine, javio je Rojters, pozivajući se na predstavnika za štampu ukrajinske vojske.

Prethodno je agencija Ukrinform prenela saopštenje Ministarstva odbrane da su „u noći 13. na 14. jun prilikom pripreme za sletanje na aerodrom u Lugansku teroristi pokvareno i podlo, vatrom iz protivavionskog i oružja velikog kalibra, pogodili vojni transportni avion Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Il-76, koji je prevozio lični sastav vojske”, a da su u avionu bili vojska, tehnika, oprema i prehrambeni proizvodi.

Rukovodstvo Ministarstva, Generalštaba i komande vazduhoplovstva izrazilo je saučešće porodicama poginulih vojnika, navela je agencija.

Ukrinform je naveo da je ranije saopšteno da je u avionu bilo približno 30 komandosa i članova posade.

„Iljušin-76” je vojni transporter sa sedam članova posade a može da prevozi 167 vojnika sa ličnim naoružanjem, podseća ruska agencija RIA Novosti.

U međuvremenu, posle optužbi da su ruski tenkovi na istoku Ukrajine, noćas se po društvenim mrežama proširila slika kolone konvoja u Luhansku u Ukrajini, koji navodno pripadaju Ruskoj vojsci.