Medvedev: Ukrajina će doživeti sudbinu SFRJ ako se nešto ne promeni

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je zbivanja u Ukrajini uporedio sa raspadom istočnog bloka i kasnijim dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji.

– Ja ne govorim sada o konkretnim ljudima, već se to odnosi na sve lidere ukrajinske države. Kako bivše, tako i sadašnje, koji su odgovorni za ono što se dešava. I veliki deo odgovornosti je na onima koji su podsticali napetosti u Kijevu i doprineli državnom udaru s početka ove godine – rekao je Medvedev na sastanku sa predstavnicima vladajuće Jedinstvene Rusije.

Medvedev je primetio da je zbacivanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča bilo nelegalno, uz sva dramatična dešavanja koja su ga pratila, a da su „stvari mogle da budu drugačije i da ispadnu dobro”, prenosi Itar Tass.

– U svakom slučaju, normalni predsednički i parlamentarni izbori su mogli da budu održani. Sve je bilo nametnuto, zapravo, nametnuto upotrebom vrlo specifične tehnologije – ocenio je Medvedev.

Ruski premijer tvrdi da Rusija želi da vidi svog suseda kao sređenu državu i koje se vraća na ustavni put.

– Bez obzira šta oni kažu ili pišu, bez obzira šta kaže propaganda, oni su veoma blizu nas – delimo zajedničku istoriju i dalje delimo zajedničku ekonomiju, uprkos življenju u različitim zemljama. Reći ću još više – imamo zajedničku sudbinu u velikoj meri – rekao je Medvedev.

Ruski premijer je naveo da zvanična Moskva očekuje od Kijeva da ima sluha za svoje protivnike, pošto se samo na taj način može obezbediti povratak mira.

– Razvoj situacije u Ukrajini je bio takav da se pre izvesnog vremena nije mogao zamisliti ni u najgoroj noćnoj mori – naveo je Medvedev i podsetio prisutne da je Evropa već bila svedok slične situacije nakon raspada Varšavskog pakta i izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji.

– U toj najstrašnijoj tragediji zemlja je razbijena, a odvojene republike su se našle u oružanim sukobima jedne protiv drugih – podsetio je Medvedev.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas od gornjeg doma ruskog parlamenta da ukine odluku od 1. marta o upotrebi ruske vojske na teritoriji Ukrajine.