Merkelova o Ukrajini: Nemačka spremna da pomogne Porošenku

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Nemačka spremna da pomogne novoizabranom ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da reši probleme sa kojima se njegova zemlja suočava.

Merkel je istakla da će Ukrajini biti potrebna i podrška Rusije.
Porošenko je novinarima u Berlinu rekao da se nada da je Moskva razumela da “stav Ruske Federacije očigledno škodi obema stranama”.
Ranije danas u Briselu, Merkel je rekla da zapad želi da se situacija u Ukrajini sredi dijalogom sa Rusijom i diplomatskim kontaktima, a ne pretnjama.

Merkel je, na konferenciji za novinare posle sastanka lidera sedam najrazvijenijih zemalja sveta, rekla da G7 imaju isti stav prema situaciji u Ukrajini, ističući da će nove sankcije biti uvedene samo ako razgovori sa Moskvom propadnu.

Ona je navela da pre svega želi da razgovara o saradnji ruskog predsednika Vladimira Putina sa Porošenkom.

– Ukrajinski narod je izabrao novog predsednika, ali problemi u zemlji još nisu rešeni i mnogo toga mora da se učini – naglasila je nemačka kancelarka.

Merkel i Porošenko, kao i ruski predsednik Vladimir Putin, prisustvovaće sutrašnjem obeležavanju godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.