Metalnim šipkama ubili direktora?

Gomila ozlojeđenih radnika napala je kamenjem i potom metalnim šipkama ubila generalnog direktora jedne indijske fabrike konoplje, saopštila je danas policija, nakon što je uhapsila šet radnika na istoku Indije u Zapadnom Bengalu.

Očekuje se da će svi uhapšeni biti optuženi za ubistvo, vandalizam i druga krivična dela koja su, navodno, počinili kada je gomila od 200 radnika upala u kancelariju 60-togodišnjeg direktora po imenu H.K.Mahesvari, javlja AP.

– Mahesvari je odbio zahtev radnika da rade i budu plaćeni za 40 sati nedeljno, umesto sadašnje norme od 25 sati. Direktor je, takodje predložio zatvaranje mlina za preradu konoplje na tri dana sedmično, kako bi smanjio finansijski gubitak – ispričao je generalni menadžer fabrike Kiranjit Sing.
On je rekao da su radnici, dok je trajao sastanak rukovodstva, počeli da ih gađaju kamenicama. U jednom trenutku generalni direktor Mahesvari je pogledao kroz prozor u masu i dobio dva udarca kamenjem u glavu. Prema rečima Singa, direktor se onesvestio, a u tom trenutku je gomila radnika upala u kancelariju.
Radnici su direktora udarali metalnim šipkama i on je vrlo brzo podlegao povredama. Povređeni su i generalni menadžer i obezbeđenje. Oni su prvo prevezeni u bolnicu, a potom pušteni, dok je generalni direktor preminuo na putu do bolnice, saopštila je policija.

Zapadni Bengal u kome se ovo dogodilo, poznat je po borbenim radničkim udruženjima, koje podržavaju političke partije. Opozicija je odbila svaku povezanost sa ovim napadom i zatražila nezavisnu istragu pre bilo kakvih optužbi.
Vladini predstavnici saopštili su da neće tolerisati nasilje radničkih sindikata i najoštrije su osudili ubistvo ističući da „u demokratiji nema mesta nasilju”.
U međuvremenu je fabrika zatvorena na neodređeno vreme.