Mitingu pod nazivom "Ljubav prema proroku Muhamedu" u centru Groznog prisustvovalo je oko milion ljudi, među kojima i čečenski lider Ramzan Kadirov.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima “Ne karikaturama proroka Muhameda” i “Islam je religija dobrih i kreativnih”, prenele su agencije. Milion muslimana uzvikivalo je parole protiv Šarl ebdoa.

Čečenski lider održao je govor, a na sebi je imao majicu sa sloganom: “Mi volimo Muhameda, ne volimo Šarli”.

Demonstranti iz Čečenije, ali i celog Severnog Kavkaza odazvali su se pozivu čečenskih sveštenika i Kadirova i prošetali od centralnog trga do džamije “Srce Čečenije”, gde je održana zajednička molitva.

“Šarli ebdo”, koji je 7. januara bio meta terorističkog napada u Parizu u kojem je poginulo 12 ljudi, nastavio je sa objavljivanjem karikatura proroka Muhameda.

Napadači su poručili da je napad osveta za karikature proroka kojima se magazin izruguje islamskoj veri.

Svetski mediji prenose da je tokom islamističkih protiv protiv Šarli ebdoa poginulo najmanje deset ljudi.

U avganistanskom gradu Džalalabadu, nekoliko stotina ljudi zapalilo je francusku zastavu uzvikujući “Smrt Francuskoj”, na protestima koji se treći dan zaredom održavaju u toj zemlji zbog naslovne stranice pariskog nedeljnika.

Demonstranti su tražili da se zatvori francuska ambasada u Kabulu i da se francuska vlada izvini muslimanima.

U glavnom gradu Nigera, Niameju, proteklog vikenda spaljeno je 45 crkava tokom nasilnih protesta zbog objavljivanja karikature proroka Muhameda u satiričkom listu “Šarli ebdo”.

Tokom protesta u Niameju, u kojima je život izgubilo najmanje pet, a povređeno 128 ljudi, zapaljeni su jedna hrišćanska škola i sirotište, dok je u drugom po veličini gradu, Zinderu, poginulo pet, a povređeno 45 ljudi.

Odluka da se na naslovnoj stranici najnovijeg broja “Šarli ebdoa”, koji je objavljen prošle srede, prikaže karikatura proroka Muhameda kako drži tablu sa natpisom “Ja sam Šarli” izazvala je gnev među mnogim muslimanima, koji to vide kao novu uvredu za njihovu veru.loading...