Ministru unutrašnjih poslova ponovo stiglo sumnjivo pismo

Istraga je u toku

Češkom ministru unutrašnjih poslova Milanu Hovanecu ponovo je danas stiglo pismo sumnjive sadržine koja može biti otrov.

Pismo je stiglo u trenutku kada u MUP-u zaseda krizni štab zbog serije pisama sa otrovom u smrtonosnim dozama koje je uz Hovaneca dobio i ministar finansija Andrej Babiš.

– Jutros je u Ministarstvo stigla sumnjiva pošiljka. Pozvali smo vatrogasce, oni su pošiljku proverili i predali dalje Državnom institutu za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu – saopštio je medijima portparol češkog MUP-a Jozef Holek.

– Rezultati će biti poznati naredne nedelje – kazao je češkoj novinskoj agenciji ČTK portparol Instituta Radek Pokornjik.

Hovanec je danas saopštio novinarima, nakon zasedanja Centralnog kriznog štaba, da pojačava obezbeđenje državnih institucija i zvaničnika, a da će institucije dobiti i posebno upustvo za oštriju kontrolu prispele pošte.

Prošle sedmice otrov u dozi dovoljnoj da ubije stigao je i njemu i ministru finansija, a u predsednički zamak Hradčani i češku komercijalnu televiziju Prima stigla su anonimna pisma sa bezopasnim praškom.

– Samo dve pošiljke sadržale su otrov. Sistem kontrole sumnjivih pošiljki funkcioniše i niko nije bio ugrožen – kazao je Hovanec i dodao da je kroz tu posebnu kontrolu od 2006. godine u Češkoj prošlo 4.000 sumnjivih pisama i paketa.

Hovanecu je prošle sedmice stigla iz Švedske, običnom poštom, pošiljka bez pratećeg pisma, samo sa dve kapsule, kako se pokazalo u laboratoriji, punim cijanida u dozi opasnoj po život. Ministru finansija smrtonosna pošiljka je stigla iz Slovenije.

Početkom ove sedmice anonimni ucenjivači poslali su elektronskom poštom u nekoliko redakcija čeških medija pretnju da će od ove sedmice, pošto vlada nije ispunila njihove uslove o kojima policija nije saopštila ništa, početi iz inostranstva da šalju pisma sa otrovom i običnim građanima.

Tvrdili su u tom imejlu da je otrov dobio i šef češke policije Tomaš Tuhi, ali policija to nije potvrdila.

Pošiljaocima pisama sa otrovom po češkim zakonima preti do osam godina zatvora.