Misterija: Štajnmajerov avion na više sati nestao sa radara

Avion nemačke vojske, koji je koristio ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer za put u Aziju nestao je sa radara.

Avion nemačke vojske, koji je koristio ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer za put u Aziju nestao je na više sati sa radara.

Tokom leta od Seula za Džakartu, u subotu posle podne, prema pisanju nemačkog dnevnika “Bild”, avion koji je prevozio šefa diplomatije nestao je sa radara i tek se pojavio na ekranima kontrole leta u Džakarti 40 minuta pre sletanja, kada je ponovo uspostavljena veza sa letelicom.

Pilot aviona tipa Erbus “A 340”, sa brojem GAF 903 morao je, zbog informacija o nevremenu, da zaobiđe ostrvo Borneo, ali tu promenu rute niko nije registrovao u Džakarti.

Tek 40 minuta pre sletanja uspostavljena je veza sa avionom, kako bi se rešila misterija njegovog nestanka. Dve minute pre planiranog vremena avion je sleteo na aerodrom u Džakarti.

U Džakarti vladala je zbunjenost oko leta šefa nemačke diplomatije pošto je kontrola leta obavestila Ambasadu Nemačke, u subotu kasno posle podne, da avion neće sleteti u ovaj grad, već da je na putu za Berlin, navodi “Bild”.

Ambasador Nemačke u Džakarti Georg Vičel, nakon što je dobio pisanu poruku kontrole leta, preko svih mogućih kanala pokušao je da proveri informaciju.

Međutim, u Nemačkoj ni Ministarstvo odbrane, niti komanda vojske nisu mogle potvrditi tu informaciju. Štajnmajer se od četvrtka nalazi na turneji po Aziji, tokom koje je posetio Južnu Koreju i sada Indoneziju.

Štajnmajer od zbunjenosti kontrole leta nije ništa primetio, a za sada je nejasno zašto je došlo do problema, kao i zašto je kontrola leta u Singapuru imala avion na svojim radarima, a da o tome Džakarta nije bila informisana.